Hitlert éltették Belgiumban

Fort Breendonkban, a második világháború idején náci börtönként szolgált erődben gyűltek össze belga neonácik, hogy egy Hitlert éltető ünnepséget tartsanak. A belgiumi flamand közösséghez tartozó szélsőségesek a “Jobboldali Ellenállás” nevű mozgalom szervezésében vettek részt a megmozduláson még a nyári hónapokban.

A Jobboldali Ellenállást Kyle Chapman, egy új-zélandi neonáci alapította, majd ezt követően alapszervezeteket hozott létre Ausztráliában, Skóciában, Svédországban és Belgiumban.

A Fort Breendonkot kezelő múzeum vezetésének nem volt tudomása arról, hogy milyen célra használták fel az épületet. “Az ide hurcolt emberek fele nem élte túl a háborút. Évente 100 000 ember látogatja meg ezt az emlékhelyet. Korábban még sohasem szembesültünk ilyesmivel” – mondta Dimitri Roden, a múzeum kurátora.

Breendonk erődjét 1906 és 1913 között építette a belga hadsereg, hogy az Antwerpen körüli második védelmi gyűrűt megerősítse. A második világháború alatt a megszálló német hadsereg börtönné alakította át az épületet, ahová a belga politikai ellenzék tagjait, partizánokat és zsidókat hurcoltak. A börtön hírhedt volt a rendkívül sanyarú körülményekről és a kegyetlen bánásmódról. A fogvatartottak nagy részét kelet-európai koncentrációs táborokba szállították tovább. Összesen 3590 embert zártak az erődbe, akik közül 303-an a falak között veszítették életüket. A börtönből koncentrációs táborokba küldött foglyok közül további 1741-en haltak meg.

Felmérések szerint az utóbbi években Belgiumban is nőtt az antiszemita nézeteket valló emberek aránya. A megkérdezettek 24%- válaszolta azt, hogy negatív előítéletei vannak a zsidókkal kapcsolatban.