„Heil Hitlert” kiáltott egy férfi genfi rabbik egy csoportjának

Az antiszemita incidens Svájc legrégebbi, Bét Jákov zsinagógája közelében történt.

A zsinagóga udvarán „Heil Hitlert” kiáltó férfit, akiről feltételezik, hogy szélsőjobboldali aktivista lehet, a zsinagóga biztonsági szolgálata feltartóztatta, majd rövidesen a rendőrség is e helyszínre érkezett. A szokatlan incidensre annak a zsinagógának a közelében került sor, ahol az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) vezetői éppen kétévenkénti találkozójukat tartották — írja a Ynet.

A találkozón résztvevő több tucat európai rabbit és rabbinikus bírát arra kérték a helyi biztonsági erők, maradjanak az épületen belül, amíg biztosan megállapíthatják, hogy nem kell további incidenstől tartani.

Az antiszemita incidens ellenére a CER továbbra is pozitívan látja az európai zsidó közösségek jövőjét, miközben igyekszik módot találni arra, hogyan fordítsa vissza a kóser vágással és körülmetéléssel kapcsolatos jogi tilalmakat bizonyos országokban.

Moshe Lebel rabbi, a moszkvai zsidó szeminárium vezetője és a CER rabbinikus igazgatója interjújában leszögezte: „kint antiszemita gyalázkodásokat kiáltoznak, itt bent pedig arról tárgyalunk, hogyan kezeljük a legjobban az ilyen jellegű problémákat.”

Lebel hozzátette, „minden egyes zsidó közösség mellet kiállunk, hogy erősen megállhassanak ilyen incidensekkel szemben.”

A három napos konferencia során a CER vezetői abban reménykednek, hogy a zsidó közösségek képviselőivel és svájci kormánytisztviselőkkel karöltve megakadályozhatják a zsidó életvitel megszakadását Európában.

Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi kijelentette: „folyamatosan hallunk a zsidó nép jelentőségéről Európában, hálásak vagyunk Izrael és a zsidóság folyamatos támogatásáért, és azért imádkozunk, hogy a szavakat tettek is kövessék.”