Felsejlik a múlt – Heti Grün

Nácibotrányok és Dennis Prager, kitelepített zsidók és klímafrász. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Belföld

A hét vezető sztorija volt lapunkban, hogy ex-nácik sora került elő a Vasárnap.hu kormányközeli keresztény portál szerkesztőségében.

Lapunk megírta, hogy zsidókat gyilkoló öngyilkos merénylőt éltetett Kassab Adonis újságírójuk, és Horváth Tamás (akkori) főszerkesztő pedig holokauszt-relativizáló posztokat írt korábban.

Erre válaszul a Vasárnap.hu írta meg, hogy lapunk fiatal külsős szerzőjének, Gyenge Dánielnek is akadnak szélsőséges mozzanatok múltjában. Lapunk bocsánatkérésre szólította fel Gyengét és Horváthot is, melyet Gyenge meg is tett, utóbbi írása lapunk egyik legnépszerűbb cikke volt a héten.

Horváthnak viszont túlságosan nem volt kedve bocsánatot kérni, pedig mi nyitottak voltunk rá; mondjuk egy napra rá le is mondott pozíciójáról.

Más azonban nem volt ilyen elnéző, bár Gábor György filozófus a jobbikos neonáciknak elnézést kérés nélkül is megbocsát, Gyengével viszont már szigorúbb volt.

Antiszemita ügyekből viszont így is jutott még a hétre, megírtuk, hogy Jámbor András, a durván Izrael-ellenes Mérce volt főszerkesztője akár még be is juthat a parlamentbe 2022-ben.

Interjú

Dennis Prager, amerikai konzervatív médiaszemélyiség, a Prager U alapítója, és a Miért a zsidók? című könyv társszerzője. A vallásos zsidó aktivista az Mathias Corvinus Collegium fesztiválján vett részt Esztergomban. Prager lapunknak elmondta, hogyan váltotta fel Amerikában egy szekuláris vallás a kereszténységet, hogy szerinte Biden elnök nem hisz semmiben, és hogy ma azok állnak a jó oldalon, akik a baloldali eszmék ellen harcolnak. Hajdú Tímea interjúja itt olvasható.

Budapesten az 1950-es években ezreket fosztottak meg helyhiány indokával otthonuktól, majd vidéki – gyakran nem megfelelő infrastruktúrával rendelkező – környezetbe telepítették ki őket. Erről az időszakról beszélgettünk Dombi Gábor történésszel, aki saját családi története alapján kezdett a témában kutatni. Csókácsi Annamaja interjúja itt olvasható.

Klíma

Több mint három hét telt el azóta, hogy két német szövetségi államban hatalmas árvíz pusztított. Három hét távlatából most már tisztábban látszik, hogy mi és miért történt. Krisztina Koenen írása szintúgy kiemelkedően népszerű volt a héten.

Hasonlóan népszerű volt Ecsenyi Áron politikus írása. Ő feltette a kérdést: valóban annyira aggasztó a globális felmelegedés? Mióta a homo sapiens sapiens megjelent a Földön, 3 olyan geológiai időszak is volt, amikor 1-2 fokkal melegebb, vagy ugyanilyen meleg volt, mint a 2010-2020-as periódus.

Vélemény

Szokatlan felháborodást okozott az amerikai sajtóban a Fox News műsorvezetőjének magyarországi látogatása. De ki Tucker Carlson, és mit tett, hogy ilyen reakciót váltott ki? – tette fel a kérdést Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője.

Június végén új törvényt hoztak Franciaországban a köztársasági értékek megerősítése és a szeparatizmus ellen. Ennek nem titkolt célja az iszlamista tendenciák visszaszorítása, vagy legalább is korlátok közé szorítása. Viszont ezt kimondani mégis kényes, így a törvény rendelkezései az összes franciaországi vallásra hatással lesz – nagy vitákat kavarva. Steiner Sarah Copier írása.

Szabad piac

109 éve született a modern kor talán legnagyobb hatású közgazdásza Milton Friedman. A szabadversenyes kapitalizmus védelmében síkra szálló teoretikusra Gyenge Dániel emlékezett.

Ferenc pápától Berki Krisztiánig – Heti Grün

Történelemhamisító fotóválasztástól megizzasztott Macronig, Ferenc pápától Berki Krisztiánig.