Nem vonja vissza holokauszt-relativizáló kijelentéseit a Vasárnap.hu főszerkesztője

Nem vonja vissza a sorait, bánja, ha valakit megbántott, de szerinte nem bántott meg senkit. Nem tudja biztosan, hány áldozata volt a holokausztnak, és újabban nem akar véleményt nyilvánítani a holokauszt tagadásának törvényi tiltásáról, mert nem jogász. Interjút adott a Vasarnap.hu új főszerkesztője a Hit Rádiónak.

A rádió kérdésére, miszerint Horváth Tamás visszavonná-e bármelyik korábbi kijelentését, azt a választ kapták, hogy

„az álláspontjaimból nem lépnék vissza, mert most is úgy gondolom, hogy semmi rosszat nem tettem”.

Egy másik kérdésre válaszolva azonban kijelentette, hogy elhatárolódik a nácizmustól és a különböző nyilas szervezetektől.

„Igaz, ezt az elhatárolósdit nem szeretem, mert ezt a baloldal szokta”

– hangzott el. Horváth Tamás azt is hangsúlyozta, hogy a a történtek és a korábban elhangzottak nem fogják befolyásolni lapvezetői tevékenységét.

A beszélgetés egy pontján (13:23) kijelentette: „ha esetleg valakiket megbántottam ezekkel a mondataimmal, azt sajnálom”.

Ennek ellenére azt is megüzente lapunknak, a Neokohnnak, hogy „velünk nem lehet szórakozni”.

A riporter egyes kérdéseire továbbá Horváth azt is közölte, hogy nem tudja biztosan, hány áldozata volt a holokausztnak, és hogy nem szeretné megmondani, jó ötlet-e a holokauszt tagadását tiltó törvény, mert

nem jogász.

Az interjúban Horváth kiállt kollégája, Kassab Adonis mellett, aki tavaly egy szír terroristanőt méltatott Facebook-posztjában, aki megölt két izraelit egy öngyilkos merénylet során.

Kassab egyébként nem kért elnézést megjegyzéseiért, közösségi média profiljával megerősítette állításait, és falán büszkén közli, hogy „több száz” ismerőse támogatta őt.

Hogy miféle emberek támogatnak egy újságírót, aki zsidókat gyilkoló terroristákat méltat nyilvánosan, sajnos posztjából nem derült ki.

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, Horváth Tamás korábban a 888.hu hírportál munkatársaként „dicsőségesnek” nevezte a második világháború idei kitörést, azt írta: „a Budapestet védő magyar és német katonák tanúbizonyságot tettek idealizmusokról és heroikus életszemléletükről – állva, fegyverrel a kezükben áldozták fel az életüket az európai kultúra oltárán”. A 888.hu-tól távozott, azonban a vasarnap.hu nemrég kinevezett főszerkesztője szerint „az elmúlt évek magyarországi kultúr- és emlékezetpolitikája, valamint a Magyar Honvédség hozzáállása elindított egy olyan pozitív folyamatot, melynek célja, hogy méltóképpen meg lehessen emlékezni Budapest védőiről…”.

Gyenge Dániel elnézést kért

Lapunk Horváth Tamással foglalkozó írását követően nem sokkal a Vasarnap.hu olyan cikket közölt, melyben lapunk külsős szerzője, Gyenge Dániel szélsőjobboldali öltözetet visel, karlendítést mutat be.

Lapunk elvárta, hogy Gyenge Dániel határolódjon el korábbi viselkedésétől, mint ahogyan Horváthtól és Kassabtól is ugyanezt várjuk el.

Gyenge elnézést kérő cikkét lapunk közölte. Ebben többek között így fogalmaz:

„Azok a nézetek, amelyeket a náci karlendítés vagy a nyilas jelképek szimbolizálnak ártatlan emberek millióinak halálát okozták. Felnőtt emberként ezekkel nem tudok azonosulni. Visszataszítónak és megvetendőnek tartom ezeket és sajnálom, hogy fiatalabb korom óta egy hosszú tanulási folyamat kellett ahhoz, hogy megértsem, hogy ez mennyire káros.”

A Vasárnap.hu főszerkesztője korábban holokauszt-relativizáló posztokat írt

Horváth Tamás nem egészen biztos benne, hogy volt terv a zsidók elgázosítására, és még viccelődött is az áldozatok számával.