Zsidókat gyilkoló öngyilkos merénylőre emlékezett a Vasárnap.hu újságírója

A szír Kassab Adonis korábban a Magyar Gárda alapító tagja, jobbikos politikus is volt. Most a kormányközeli portál fontos újságírója.

Mint lapunk beszámolt róla, a nagy állami támogatásokkal működő, magát kereszténynek nevező hírportál új főszerkesztőt kapott, azt a Horváth Tamást, aki korábban Otto Wöhler rádióüzenetét – mely szöveg Hitlert és Szálasit is élteti – idézte egy az 1945-ös budai kitörést méltató írásában.

Horváth viszont nem az egyetlen problémás személy a portál környékén. A portál újságírója még Kassab Adonis, egy szír keresztény férfi, aki 2001-ben költözött Magyarországra. A Jobbikba 2006-ban lépett be, 2007-ben a ferencvárosi alapszervezet elnöke, majd 2009-ben a párt budapesti alelnöke lett. Az RTL szerint a Magyar Gárda első 56 tagjának egyike volt. Egy 2013-as önkormányzati irat szerint Ferencvárosban önkormányzati képviselő is volt.

A terror éltetője

Kassab 2020 áprilisában személyes Facebook-oldalára, nyilvános posztban írta a következőt arabul:

„Április 9-e, Dél-Libanon menyasszonya mártíromságának emléknapja, aki megrázta a cionista entitást… éljen soká Szíria!”

Kassab posztját lapunk anyanyelvi arab fordító segítségével ellenőrizte.

Zsidókat gyilkoló öngyilkos merénylőt éltet a Vasárnap.hu újságírója. Fotó: Facebook

A poszthoz Kassab Sana’a Mehaidli fotóját csatolta, aki 1985. április 9-én egy robbanószerrel megtöltött kocsival izraeli katonák közé hajtott Dél-Libanonban, és felrobbantotta önmagát, megölve két izraelit, és sérüléseket okozva további 12-nek

Botrányos, antiszemita kijelentések

Kassab Facebook-falát átvizsgálva egyértelmű, hogy ő egy meggyőződéses antiszemita újságíró.

2011-ben arról posztolt videót, hogy a „valódi holokausztot” a palesztinok szenvedik el, az izraeliek keze által.

2013 januárjában mindenfajta kommentár nélkül osztotta meg Lenhardt Balázs jobbikos képviselő írásbeli kérdését, mely „A holokauszt-iparnak mindig jut pénz?” címet viselte. A kérdéses szöveg a holokauszt áldozataira „áldozatokként” utalt, idézőjelben.

2014. decemberében megosztotta az „ISIS (Iszlám Állam – A szerk.) az új Izrael” című cikket, mely itt még olvasható. A szöveg azt állítja, hogy a dzsihadista állam olyan volt, mint Izrael.

Egy másik posztjában kifejtette, hogy azért lépett ki 2012-ben a Jobbikból, mert szerinte felpuhult a párt, példaként azt idézte, amikor Vona Gábor hanukai üdvözletet küldött a hazai zsidó közösségnek.

Megint egy másik kommentjében tisztázta, hogy szerinte „akiket ellenségnek tartok, azok a cionisták”. Kassab ismerőseitől érdeklődte, hogy Somló Tamás cionista volt-e vagy sem.

Érdekes módon Kassab a kormánypártokat sem kímélte posztjaiban, 2017. áprilisában a Fidesz 1992-es nyilatkozatát posztolta ki, melyben az akkor még liberális párt megvédte Soros Györgyöt. Alatta kommentben azt írta Kassab, hogy „számomra álszent dolog, hogy 25 évvel ezelőtt épp az ellenkezőjét vallotta a FIDESZ mint most”. Kassab itt lényegében arra utalt, hogy szerinte a Fidesz Soroshoz volt közel korábban.

Nem sok változott

Bár a fenti posztjai régebbiek, nem csak tavalyi, arab nyelvű bejegyzése mutatja, hogy Kassab nézetei nem változtak.

Kassab amellett, hogy a Vasárnap.hu újságírója, névvel és arccal szerkeszti az Orientalista.hu oldalt, melyet az Átlátszó korábban a hazai orosz és szír állami propaganda egyik fő fórumának nevezett.

Az oldal máig az Izrael-ellenes antiszemita gyűlöletkeltést képviseli, Izraelre „cionista entitásként”, „apartheidként”, az izraeliekre „megszállókként” utal. Az oldal szintúgy közölt korábban cikkeket a „palesztin holokausztról”.

Címlapképünkön Kassab Adonis látható a Magyar Gárda egyenruhájában, New Yorkban. Fotó: Átlátszó

Frissítés: cikkünk korábban azt írta, hogy Horváth Hitlert és Szálasit idézte cikkében. Valójában Horváth Otto Wöhler rádióüzenetét idézte, melynek végén Wöhler élteti Hitlert és Szálasit.