Hitlert és Szálasit dicsőítő főszerkesztője lett a magát kereszténynek mondó hírportálnak

Új főszerkesztője van a meleg- és az abortuszellenességet  nagyüzemben szállító, egyházi lapnak, a vasarnap.hu-nak — írja a 444.hu.

Az új főszerkesztő az a Horváth Tamás, aki tavaly februárban, még a 888.hu munkatársaként „Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés” című cikkben emlékezett meg a neonácik kedvenc évfordulójáról. (Ez ugye az az esemény, amikor 1945. február 11-én este a Budapesten szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar katonák jó része egy kitörési kísérlet közben mészároltatta le magát, teljesen értelmetlenül. Ahogy Ungváry Krisztián történész egy korábbi cikkében leírta: öt nap alatt húszezer, nagyobb részben német, kisebb részt magyar katona esett el és ugyanennyi esett fogságba, miközben maximum 700-an jutottak át az ostromgyűrűn.)

Horváth az erről megemlékező cikkében osztotta a magyar szélsőjobboldal narratíváját, miszerint az általános történészi vélekedéssel szemben Európát és Magyarországot védelmező, heroikus küzdelem volt a kitörés, holott a résztvevők valójában maximum Adolf Hitler Európáját és a nyilaskeresztesek Magyarországát védelmezték, függetlenül attól, hogy a felszabadításból hamar szovjet megszállás, majd kommunista diktatúra lett.

A cikkben Horváth közölte a birodalmi Dél Hadseregcsoport főparancsnokának, Otto Wöhlernek a „lelkesítő üzenetét” is, ami Hitlert és Szálasit élteti.
A cikk elég nagy vihart kavart, „Tartsuk távol a fekáliát!” címmel írt róla Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) vezető rabbija.

Tartsuk távol a fekáliát!

A nyílt antiszemita propaganda karanténban tartása nem csak a zsidó közösség érdeke. Köves Slomó írása.

Ő is kitér arra, hogy a „dicsőség a hősöknek” felkiáltással végződő cikk szerzője, Horváth Tamás szerint „a Budapestet védő magyar és német katonák tanúbizonyságot tettek idealizmusokról és heroikus életszemléletükről – állva, fegyverrel a kezükben áldozták fel az életüket az európai kultúra oltárán (sic!).

A cikk egyébként most már nem olvasható. Éppen Köves írásából derül ki, hogy „a cikket azóta – mint megtudtam, a főszerkesztő G. Fodor Gábor kérésére – levették a portálról. De ez azon a tényen sajnos nem változtat, hogy a külső szemlélő számára kezd erősen úgy tűnni, mintha ez a – gondolom – a „főszerkesztő véleményét semmilyen formában nem tükröző”, véletlenül becsúszott cikk egy pár hetes friss trendbe illeszkedne. Egy olyan trendbe, amely nem csak a magyar zsidóságra nézve aggodalomkeltő, hanem szembe megy az éppen a Fidesz által meghirdetett nemzetpolitikával és történelemszemlélettel”.

A Tett és Védelem Alapítvány A 888.hu átlépte a vörös vonalat címen adott ki közleményt akkor cikkről. Az alapítvány azt írja, hogy „a hírportál Horváth Tamás nevű szerzője egy gyalázatos, Adolf Hitlert és Szálasi Ferencet nyíltan dicsőítő korabeli német hadiparancsot nemhogy forráskritika nélküli, hanem azzal teljes mértékben azonosuló tartalmú cikket tett közzé”, illetve később megjegyzik azt is, hogy „a fenti szellemiséget képviselő írást a mai Magyarországon senki nem engedhet meg magának és senki nem hagyhat jóvá büntetlenül”.

A vasarnap.hu eddigi főszerkesztője, Vágvölgyi Gergely a Mandinernél folytatja a pályafutását. Az új főszerkesztő, Horváth Tamás éppen a Mandinernek adott interjút a terveiről. Azt nyilatkozta, hogy

„a Vasarnap.hu nem egy átlagos sajtóorgánum; nálunk a kollégák hivatásként fogják fel a munkájukat, és a nyilvánosság eszközeivel nap mint nap megvívják azokat a vallási, világnézeti, kulturális és politikai csatákat, amelyeknek az elvesztése végső soron az európai keresztény civilizáció végét jelentené”.

Az ominózus cikk, amiben Horváth tavaly februárban szintén az európai kultúra védelmezőiről beszélt, valahogy nem került szóba.

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárásokat fogalmazott meg vele szemben a tulajdonos, Horváth közölte:

„Habár az előbb azt mondtam, hogy a Vasarnap.hu már most is eléggé belemenős, egy kicsit talán megkövetném magamat – a karakterünket jelentő ügyekben – pl. életvédelem – ugyanis a falig, sőt azon túl is el kell mennünk. Ezzel már eddig sem volt nagy probléma, de én úgy gondolom, hogy ezeken a területeken nulla százalék kompromisszumot köthetünk. És nem azért, mert nekem ez a heppem, hanem azért, mert a keresztény hitünkből ez következik; meghasonulnánk, ha máshogy tennénk.”

Hogy hol van a fal, azt nehéz az új főszerkesztővel megjósolni, mindenesetre a honlapon már eddig is jelent meg cikk arról, hogy micsoda dolog, hogy egy LEGO-szettben van egy nem fehérnek látszó sofőrfigura is.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatja.

Újra zsinagógát avat az EMIH

A VI. kerületi Vörösmarty utca 55. szám alatt található ortodox imaház 1983 körül zárhatott be, most teljes felújításon esett át és újranyitja a kapuit a hívek számára az augusztus végén kezdődő Zsinagógák Hete című rendezvénysorozaton