A Vasárnap.hu főszerkesztője korábban holokauszt-relativizáló posztokat írt

Mint lapunk beszámolt róla, a nagy állami támogatásokkal működő, magát kereszténynek nevező hírportál új főszerkesztőt kapott, azt a Horváth Tamást, aki korábban Otto Wöhler rádióbeszédét idézte, benne Hitler és Szálasi éltetésével, egy az 1945-ös budai kitörést méltató írásában.

Horváth 2011-ben egy nyilvános vitába keveredett az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű szervezet Facebook-falán.

Itt azzal kezdte, hogy „a médiatörvénnyel igazából nincs baj, egyedül a kuruc.infót sajnálom. De érdekes, hol voltatok, amikor a holokauszttagadást bűncselekménynek nyilvánították a szocik?”

Erre több felháborodott komment is érkezet, egyesek holokauszt-tagadással vádolták őt.

Erre azt felelte, hogy „ha a világ összes országában azt mondanák, hogy az ég citromsárga, attól még kék lenne…”

Később tisztázta, hogy „én egy szóval sem mondtam, hogy nem volt holokauszt, csak nem biztos, hogy ilyen mértékben. Akkor már a Szamuely-fél zsidók unokái és nézhetnének a mi szemünkbe”. (sic!)

Megint később azt írta, továbbra is a holokauszt kapcsán, hogy „épp itt a gond, alig van tárgyi bizonyíték”.

Mikor azt felelték neki, hogy olvasson történelemkönyveket, Horváth úgy felelt, hogy „épp azt teszem, csak én revizionista műveket. Egyébként a beszámoló nem tárgyi bizonyíték”.

Végül a vitát így zárta le:

„Bocsánatot kérek, ha nem érezték helyénvalónak a stílust. Én nem azt mondom, hogy nem volt holokauszt, csak azt, nem biztos, hogy hatszortízahuszonharmadikon millió áldozata volt. S a holokauszttagadást tiltó törvény miatt egy esetleges új kutatás, amely változtatna az áldozatok számán vagy bebizonyítaná, hogy nem volt semmiféle terv az ’elgázosításokra’, nem teljesedhetne ki, maximum a történész börtönéveivel”.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy azóta talán Horváth nézetei megváltoztak, ám ez ellen szól, hogy

  • Tavaly Hitlert és Szálasit éltető korabeli rádióbeszédet idézve emlékezett meg a budai kitörés áldozatairól,
  • Most pedig a Facebook-falán büszkélkedik az őt ért kritikákkal, ahol támogató kommentet kapott Ábrahám Barnabástól, a Mi Hazánk politikusától, egyben a Kuruc.info publicistájától, aki korábban azért keveredett botrányba, mert náci karlendítést bemutató fotó került fel róla a netre. Horváth Ábrahám kommentjére „ölelés” emojival reagált.

A Vasárnap.hu portálról azóta egyéb kínos részletek is kiderültek, például a lap fontos újságírója a szír Kassab Adonis volt jobbikos politikus, aki tavaly arab nyelvű posztban emlékezett meg egy szír katonalányról, aki 1985-ben öngyilkos merénylet során ölt meg két izraelit.

Zsidókat gyilkoló öngyilkos merénylőre emlékezett a Vasárnap.hu újságírója

A szír Kassab Adonis korábban a Magyar Gárda alapító tagja, jobbikos politikus is volt. Most a kormányközeli portál fontos újságírója.

Címlapfotónkon Horváth Tamás, a Vasárnap.hu új főszerkesztője látható. Fotó: Facebook