A jobbikos neonáci megfelel Gábor Györgynek, de egy vezeklő húszévesnek nem bocsát meg

A filozófust nem hatja meg Gyenge Dániel bocsánatkérése, viszont tavaly bocsánatkérés nélkül is elnézte a jobbikos Budai Lórántnak, hogy Hitler- és Szálasi-idézeteket osztott meg.

Gábor György, a DK tanácsadója, egyben az OR-ZSE tanára és a Goldziher Intézet kuratóriumi tagja hosszas Facebook-posztban foglalkozott lapunk külsős szerzőjének, Gyenge Dánielnek botrányával: miután Gyengéről egy portál neonáci fotókat közölt, a fiatal publicista elismerte azok valódiságát, és nyilvános elnézést kért a zsidó közösségtől fiatalkori botrányos viselkedéséért.

Gyenge Dániel: Korábbi önmagamat én is gyalázatosnak látom

Gyenge Dániel bocsánatot kér fiatalkori hibáiért.

Míg például a Mazsihisz honlapja elfogadta a bocsánatkérést, Gábor György filozófus ennél szigorúbb volt: többezres követői táborral rendelkező Facebook-falán azt írta, hogy

„a Neokohn c. zsidó hírportál egyik rendszeresen foglalkoztatott szerzője szabadidejében örömtől duzzadva karlenget, nyilas zászlót lobogtat, egyik kezében rózsafűzér, másik kezében pisztoly, s büszkén mutatja fel a kamerának a naftalinból előkerült nyilaskeresztes karszalagot.”

A poszt alatt kommentben hozzátette, hogy

„20 éves szerzőnknek, aki egy-két éve még nyilaskeresztes karszalagot mutatott fel büszkén a kamerának, azt tanácsolnám, hogy pallérozza tovább az elméjét: tanuljon, olvasson, mélyedjen el történelemben, szociológiában, pszichológiában, szociálpszichológiában, politológiában, nyelvek tanulásában, und so weiter, tegye ezt mindenekelőtt és lehetőség szerint minél függetlenebb közegben (s ne egy határozott profilú és határozott elvárásokkal felvértezett internetes hírportálnál), s a felvázolt programjának egy szerény, de érdemleges részvonatkozását kísérelje meg kidolgozni mondjuk egy egyetemi szakdolgozat formájában, amit a későbbiekben kedvére továbbgondolhat, s tetszőleges irányba (magyar és nemzetközi helyzet és így tovább) szélesíthet. Ebben munka van, több, mint publintani egyet egy internetes fórumon, de meggyőződésem, hogy megéri. A munka során hitelesen változhat, alakulhat akár erkölcsi-morális felfogása is.”

Gábor György kommentje saját posztja alatt, ahol a Neokohn volt főszerkesztőjének, Seres Lászlónak reagál. Fotó: Facebook

Gábor György tehát részletesen kifejtette, milyen feltételei vannak ahhoz, hogy elfogadja egy húszéves fiú megváltozásának tényét, és hogy tolerálja őt a magyar közéletben: el kell mélyedni a történelemben, a „szociológiában, pszichológiában, szociálpszichológiában, politológiában, nyelvek tanulásában”, írjon egyetemi szakdolgozatot „felvázolt programjáról”, majd „nemzetközi” kitekintéssel is szélesítse azt. „A munka során hitelesen változhat” – így a filozófus ítélete.

Mindezt érdemes összehasonlítani azzal, ahogyan Gábor a jászberényi jobbikos polgármester, Budai Lóránt nácibotrányát kezelte még 2020-ban.

Mint ismert, Budai korábban a kitörés napját ünnepelte, valamint Hitler- és Szálasi-idézeteket osztott meg közösségi oldalán.

„Ha egy nemzet gyávává vált, és csak ezer ember maradt, akik valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására, akkor ez az ezer ember a nemzet” – többek közt ezt az Adolf Hitlertől származó mondatot osztotta meg közösségi oldalán a Jobbik jászsági képviselőjelöltje.

A politikus sosem kért elnézést vagy mutatott megbánást tettei miatt, amikor a Hír TV 2019-ben felvételen megkérdezte őt és Gyöngyösi Mártont, hogy mi a véleményük az idézettekről, Budai közölte, hogy „azt gondolom, hogy nekem ezzel 2019-ben nincs mit kezdenem, várom a további kérdéseket”, Gyöngyösi pedig annyit tett hozzá, hogy neki nem kell „interpretálnia” Budai szavait. (Lásd itt, 1:48-tól).

Gábor Györgyöt ez a 2019-es cinikus nyilatkozat Budai korábbi náci nézeteivel kapcsolatban nem zavarta, és 2020-ban hosszas Facebook-posztban védte meg a jobbikos polgármestert,

„Budai Lóránt az a jászberényi polgármester, aki a DK-Jobbik-Momentum által támogatott Jászberényért Egyesület színeiben előbb 14 szavazattal előzte meg az októberi helyhatósági választáson a Fidesz-KDNP két ciklus óta regnáló jelöltjét, majd a Fidesz kifogásai miatt megismételt új választáson, novemberben, magas részvétel mellett nagy különbséggel (62,9%) megverte a Fidesz jelöltjét. Most pedig elkezdődött… Ugyanis fegyelmi eljárással fenyegették meg, miután polgármester létére arról volt képes tájékoztatni a helyi lakosságot, hogy a városban is megjelent a koronavírus. Vagyis tényleg nem autokrácia, kedves politológus és egyéb barátaim, hanem lassan mondom, hogy mindenki megértse: DIK-TA-TÚ-RA.”

Gábor posztjában egyetlen szóval sem utalt rá, hogy éppen egy neonácit menteget.

A posztról alább képernyőfotót is közlünk, amennyiben megkísérelné eltávolítani azt:

Gábor György kiállása a nézeteit soha meg nem tagadó neonáci jobbikos Budai Lóránt mellett. Fotó: Facebook

Gábor György tehát egy tizenéves fiú botrányos viselkedését elnézést kérés után sem nézi el, egy felnőtt neonáci politikus cinikus kiállását korábbi nézetei mellett pedig egyetlen szó nélkül elfogadta.

Gábor György egyébként vallásfilozófus, Facebook-falán morális és erkölcsi kérdésekről rendszeresen értekezik.

Lemondott a vasárnap.hu főszerkesztője

Csütörtök este közleményt adott ki a honlap miszerint Horváth Tamás „lemondott tisztségéről” és a szerkesztőség közlése szerint „vele együtt távozik a szerkesztőségből Kassab Adonis külsős szerző is”