Ferenc pápától Berki Krisztiánig – Heti Grün

Történelemhamisító fotóválasztástól megizzasztott Macronig, Ferenc pápától Berki Krisztiánig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjú

Berki Krisztiánt számos módon lehet leírni: futballista, üzletember, televíziós személyiség, médiaceleb, influencer, botrányhős. A Neokohn-nak adott interjújában beszél a család fontosságáról, gyermekkoráról, karrierjéről és származásáról is.

Belföld

Lapunk megírta, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy emlékezett meg a romákkal szembeni népirtásról, hogy zsidó áldozatok fotóját posztolta.

Lapunk értesülése szerint Ferenc pápa, a római katolikus egyház feje találkozni fog Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával is és Deutsch Róberttel, a MAOIH ortodox hitközség vezetőjével is szeptemberben.

Izrael

Külföldön gyártott, korszerű fegyverek beszerzése minden országban felveti a korrupció gyanúját, a téma évekig szerepel az ellenzéki sajtóban. Így történt ez Magyarországon és Csehországban is, amikor a két állam Gripen típusú repülőgépeket vásárolt, és ezekről az ügyletekről sohasem derült ki a teljes igazság. De az évekig tartó politikai és médiakampány, ami Izraelben folyt az u.n. 3000-es ügy körül, melynek alapján az ellenzék Benjamin Netanjahu miniszterelnököt korrupcióval vádolta, semmihez sem hasonlítható. Pelle János történész írt lapunknak a témában.

Kultúrharc

„Traditionis custodes” (A hagyomány őrzői) kezdetű saját elhatározásból (motu proprio) kiadott apostoli levelében Ferenc pápa lényegében leszámol az Istentől kinyilatkoztatott vallás „szent maradékával”, a maroknyi hagyományhű pappal és hívővel, ezek közösségeivel és intézményeivel – legalábbis a „novus ordo” hierarchián belül. Ferenc pápa tevékenységéről Gallai Tamás írt.

Külpolitika

Július 31-én, szombaton 184 városban összesen 204 ezer tüntető vonult az utcára a kötelező védettségi igazolás augusztusi bevezetése miatt. 72 főt állítottak elő a rendőrök elleni erőszak, robbanószerek birtoklása, és hasonló vétkek miatt. Ez már a negyedik balhés hétvége. A Macront egy felvonulás során „kivégzik”, és óriásplakátokon Hitlerhez hasonlították. Steiner Sarah Copier írása itt olvasható.

Fókuszban Irán: miről is szólt a 2015-ös iráni atomalku, mik voltak a leggyakrabban felmerülő kritikák, illetve milyen jövő vár a megegyezésre az amerikai és iráni elnökválasztások fényében? Zsíros Egon írása itt olvasható.

A téves helyzetelemzéstől az önzés erényéig – Heti Grün

Vitatkozó Mazsihisz és libertárius könyvkiadás, migráló Afrika és ellentmondásos film Scheiber Sándorról.