Szabó Tímea zsidó áldozatok képével emlékezett a porajmosról

A Párbeszéd társelnöke úgy emlékezett meg a romákkal szembeni népirtásról, hogy zsidó áldozatok fotóját posztolta. Ez is a történelemhamisítás egyik fajtája – vélik kommentelők.

Mint emlékezetes, augusztus 2-a a roma holokauszt, a porajmos nemzetközi emléknapja, melyre több magyar politikus is megemlékezett.

Szabó Tímea képviselő, a Párbeszéd társelnöke (a másik társelnöke Karácsony Gergely budapesti főpolgármester) azonban hanyag módon a porajmosról szóló posztjához a zsidó holokausztról választott fotót.

A kérdéses képen, mely az 1941. december 15-17-i liepajai (Lettország) kivégzéseket mutatja, öt zsidó nő látható, akik közül a Jad Vasem honlapja két személyt teljesen bizonyosan azonosított is: ők Fruma Purvie és Sorella Epstein.

Szabó eredeti posztja itt olvasható, de ha a kép lecserélésre kerülne, alább képernyőfotón is megtekinthető:

Forrás: Facebook, 2021. augusztus 3.

A politikus posztját többen is kritizálták a közösségi médiában, Tatár György filozófus nyilvános kommentjében például „a hamisítás egy formájának” nevezte a zsidó áldozatok roma áldozatokként való feltüntetését.

Szabó egyébként nem először keveredik tesz ellentmondásos nyilatkozatokat a zsidóságot érintő témákban, a májusi gázai-izraeli konfliktus során „történelmi bűnnek” nevezte, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a nemzetközi fórumokon kiállt Izrael mellett, és vétózott egy a Hamászt és Izraelt egyaránt elítélő EU-s határozatot.

Ellenzéki politikusok Szijjártó Izrael-párti EU-s vétójáról: „Gyomorforgató”, „történelmi bűn”

Bősz Anett, a DK parlamenti frakciójának tagja Facebook-bejegyzésben bírálta Szijjártó Izrael-párti EU-s vétóját.