Ellenzéki politikusok Szijjártó Izrael-párti EU-s vétójáról: „Gyomorforgató”, „történelmi bűn”

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke, a DK parlamenti frakciójának tagja, aki a DK támogatásával indul a 2021-es ellenzéki előválasztáson, illetve Szabó Tímea, aki a Párbeszéd társelnöke Karácsony Gergely mellett, Facebook-bejegyzésben bírálták Szijjártó Péter külügyminiszter azon vétóját, mely során az EU Izraelt a Hamásszal együtt elítélő, közös külügyminiszteri állásfoglalását akadályozta meg.

Mint emlékezetes, Szijjártó Péter külügyminiszter kedden az EU Izraellel kapcsolatos „egyoldalú” kijelentéseit kifogásolta, miközben európai kollégái tűzszünetre szólítottak fel Izrael és a palesztinok között.

Az erről szóló hírt Bősz Anett ellenzéki politikus, parlamenti képviselő megosztotta közösségimédia-oldalán, azt a megjegyzést fűzve hozzá, hogy

„gyomorforgató ez most már”.

Bősz 2019 decemberében jelentette be, hogy csatlakozik a DK parlamenti frakciójához.

Hasonlóan kemény szavakkal ítélte el a lépést Szabó Tímea is, aki Karácsony Gergely mellett a Párbeszéd másik társelnöke.

Szerinte Szijjártó lépése „történelmi bűn” volt, „Orbán Viktor embertelen arca minden nap új formát ölt”.

Magyarország az EU ellenében is kiáll Izrael mellett

Szijjártó Péter „kevesebb ítélkezést, kevesebb kioktatást, kevesebb kritikát, kevesebb beavatkozást és több pragmatikus együttműködést” sürget az Unióban.