Magyarország az EU ellenében is kiáll Izrael mellett

Szijjártó Péter, külügyminiszter kedden az EU Izraellel kapcsolatos „egyoldalú” kijelentéseit kifogásolta, miközben európai kollégái tűzszünetre szólítottak fel Izrael és a palesztinok között — számol be a Times of Israel.

„Általában problémám van ezekkel az Izraellel kapcsolatos európai nyilatkozatokkal. Ezek ugyanis általában nagyon egyoldalúak, nem segítenek, különösen nem a jelenlegi körülmények között, amikor a feszültség olyan nagy”

– mondta Szijjártó az AFP-nek adott interjúban.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden tűzszünetre szólított fel az Izrael és a palesztinok közötti harcok beszüntetése érdekében.

„A legfontosabb az erőszak azonnali beszüntetése és a tűzszünet bevezetése” – mondta Borrell az uniós külügyminiszterek videókonferenciája után, hozzátéve, hogy a nyilatkozatot Magyarország kivételével a blokk valamennyi tagállama támogatta.

Maga Szijjártó nem vett részt a találkozón. Magyarország a közelmúltban vétójogát felhasználva blokkolta a Kínával kapcsolatos uniós nyilatkozatokat.

Az AFP-nek adott interjúban Szijjártó ragaszkodott ahhoz, hogy a döntések blokkolása „az Európai Unió minden országának joga”.

„Az uniós diplomáciának nem szabadna csak ítéletekből, negatív nyilatkozatokból és szankciókból állnia” – mondta.

„Úgy gondolom tehát, hogy kevesebb ítélkezés, kevesebb kioktatás, kevesebb kritika, kevesebb beavatkozás és több pragmatikus együttműködés sok erőt adhatna vissza az Európai Uniónak”.

Agosto Santos Silva portugál külügyminiszter, az Európai Unió Tanácsának soros portugál elnöksége és Josep Borrell kül – és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő nevében az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket. Kiemelte, hogy az Európai Unió határozottan elítéli a Hamász radikális iszlamista szervezet rakétatámadásait az izraeli civilek lakta területek felé. Hangsúlyozta: Izraelnek jogában áll megvédenie polgárait, azonban az EU elvárja, hogy válaszlépései arányosak legyenek, és az erőszakot a legnagyobb visszafogottsággal alkalmazza.

A portugál külügyminiszter felhívta a figyelmet a konfliktust közvetlenül kiváltó okokra is. Kiemelte, hogy az uniót mélyen aggasztják a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó péntekén bekövetkezett összecsapások, amelyek azután törtek ki, hogy az izraeli hatóságok elzárták az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek otthont adó al-Haram as-Saríf összes bejáratát az imádkozni kívánó muszlimok elől.

„Jeruzsálem a világ három monoteista vallásának székhelye, a szent helyeket tiszteletben kell tartani, az ima békéjét és a szabad gyülekezési jogokat biztosítani kell” – húzta alá Santos. Hozzátette: súlyos aggályokra ad okot a palesztin családok kitelepítése az Izrael által megszállott területekről. Ezt a folyamatot be kell tiltania az izraeli vezetésnek, mert ellentétes a nemzetközi joggal.

Rámutatott továbbá, hogy a gázai helyzet fenntarthatatlan, minél előbb el kell kezdeni a béketárgyalásokat, és meg kell valósítani az 1967-es határokon nyugvó kétállami megoldást.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében határozottan elítélte az izraeli városok és bármely civil lakosság ellen elkövetett rakétatámadásokat, és teljes szolidaritását fejezte ki Izraellel. Véleménye szerint az EU-nak a civilek elleni támadások megszüntetésére kell koncentrálnia, de fel kell hagynia korábbi passzív megközelítésével, mert azt kockáztatja, hogy még súlytalanabb szereplővé válik a térségben.

„Minden további rakétatámadás csak növeli a felek közötti bizalmatlanságot, és teljesen ellehetetleníti a konfliktus megoldását, nem segít a palesztin lakosság helyzetén, és ezen túlmenően a regionális biztonságot és stabilitást is súlyosan veszélyezteti. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak, hiszen csakis a Közel-Kelet békéje és stabilitása akadályozhatja meg újabb migrációs hullámok elindulását Európa irányába” – hangsúlyozta.

A vita folyamán az EP legnagyobb pártfrakciója, az Európai Néppárt részéről David McAllister külügyi bizottsági elnöke kiemelte: lehet kritizálni Izrael politikáját, azonban az antiszemitizmusra nem lehet indokot vagy magyarázatot találni, azt teljes egészében meg kell szüntetni.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének pártfrakciója nevében Pedro Márques azt hangsúlyozta, hogy habár mindkét fél részéről elítéli az erőszakot, az izraeli vezetésnek biztosítania kell a palesztinok jogainak érvényesülését.

A gázai palesztin terrorcsoportok múlt hétfő óta több mint 3 000 rakétát lőttek ki Izraelre.

A rakétatűzben tizenkét ember halt meg Izraelben, köztük egy 5 éves kisfiú és egy 16 éves lány, és több százan megsebesültek.

A gázai Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint a kilenc napja tartó konfliktusban eddig legalább 212 palesztin halt meg, köztük több mint 60 gyermek. Nem volt azonnal világos, hogy ez a minisztériumi számadat tartalmazza-e az összes halottat, vagy vannak olyan Hamász-ügynökök, akiket nem vettek figyelembe.

Az IDF szerint hétfő estig a megöltek közül több mint 120-an a Hamász, több mint 25-en pedig a palesztin Iszlám Dzsihád tagjai voltak.

A palesztin nagykövetségnek nagyon nem tetszik, hogy a magyar kormány kiállt Izrael mellett

Szerintük az „izraeli megszálló erők békés keresztény imádkozókra támadtak” Jeruzsálemben.