A téves helyzetelemzéstől az önzés erényéig – Heti Grün

Vitatkozó Mazsihisz és libertárius könyvkiadás, migráló Afrika és ellentmondásos film Scheiber Sándorról. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Mazsihisz-ügyek

Tovább folytatódik a konfliktus a Mazsihisz világi vezetése és rabbitestületének elnöke, Róna Tamás neológ főrabbi, illetve a világi vezetés és a nagykőrösi hitközség között. Lapunk birtokába került a levél, melyet Heisler András Mazsihisz-elnök és Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója írt a közgyűlés tagjainak, s melyben a kecskeméti bíróság már ismertetett ítéletét vitatják.

Recenzió

Most filozófusként és esszéistaként kér szót az amerikai baloldal kedvenc bête noire-ja, mert hosszas előkészületek után az Ad Librum kiadó végre közreadja Ayn Rand Az önzés erénye című munkáját. Gallai Tamás ismertetője itt olvasható.

Migráció

Az antiszemitizmusról, párhuzamos kultúrákról és Németország speciális szerepéről is kérdeztük Marsai Viktort, az afrikai migrációs folyamatok kutatóját, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatóját. Csókási Annamaja interjúja itt olvasható.

Történelem, közélet

Film készül Scheiber Sándorról, de a rokonok és szakértők aggodalmukat fejezik ki: a nagy neológ rabbi és tudós életét dolgozná fel egy új film, mely még meg sem jelent, ám már sem mentes az ellentmondásoktól. Lapunknak Scheiber lánya, Scheiber Mária és Hidvégi Máté történész nyilatkozott.

Deme Dániel a Magyar Hírlap hasábjain megjelent írása annyi ponton fakad téves helyzetelemzésből, hogy felsorolni is nehéz, nemhogy vitába szállni vele. Megyeri A. Jonatán, lapunk főszerkesztője azért mégis megpróbálta a lengyel kárpótlási törvény kapcsán.

A titkosszolgáktól az anticionista fagyiig – Heti Grün

Kémbotrány és dühös zsidók, anticionista fagyi és rasszista fantom.