Előnyös tisztességtelenek — Heti Grün

Elhagyott kipától a rabbikar égő házáig, a kilakoltatott tévétől a transznemű versenyig, az önkényes jogászoktól a vitatkozó történészekig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Jiddiskeit

Lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán arról írt méltatólag, hogy az ortodox zsidó David Schoen védőbeszédéről szóló videó az egész internetet bejárta, ugyanis a beszéd közben, mielőtt egy korty vizet ivott volna, a fejére tette a kezét, a zsidó vallás szabályait követve ezzel.

Magyar-zsidó közélet

Lapunk a magyar-zsidó sajtóban egyedül közölte a Miskolci Haverim közösségi média oldal által nyilvánosságra hozott levelet, melyben Princz András, a miskolci hitközség számvizsgáló bizottságának tagja súlyos anomáliákra hívta fel a figyelmet.

Lapunk közölte Mester Tamás BZSH-elnök és Heisler András Mazsihisz-elnök dühös hangvételű levélváltását.

Lapunk szintúgy közölte a Mazsihisz rabbitestületének levelét, melyben súlyos vádakkal illették Radnóti Zoltán rabbit.

Úgy tűnik, Breuer Péter új helyiséget kereshet magának, mert a VII. kerületi önkormányzat másként kívánja hasznosítani a Wesselényi utcai ingatlant. A Heti TV jövőjéről kérdezte Breuert lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán.

Amerika

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. A transz sportolók tisztességtelen előnyén gondolkodott el lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea.

Izrael

Ahhoz, hogy megértsük a Benjamin Netanjahu ellen indított eljárások helyét és jelentőségét az izraeli politikában, vissza kell tekintenünk az izraeli jogfejlődés egy kritikus szakaszára. Sebes Gábor írt erről hosszú összefoglalót lapunk számára.

Daily Sabah török kormánypárti portál úgy értékelte a legújabb Kneszet-szavazás kilátásait, hogy Manszour Abbász (Ra’am) Királycsináló pozícióban is lehet – írja Nagy Gabriella, Tel Aviv-i tudósítónk elemzésében.

Holokauszt-elmékezet

A 444.hu gondozásában készült „Gyilkosok emlékműve” című történelmi dokumentumfilmet lapunk számára Karsai László és Máthé Áron történészek is kritikával illették. Csókási Annamaja interjúi itt olvashatók. Karsai megjegyzéseire Pelle János történész írt választ.

A zsidóságot is felelőssé tette a vilniusi parlament nemzeti emlékezeti bizottságának elnöke a népirtásért, politikai válságot eredményezve ezzel. Lapunk új szerzőjének, Gönczi Róbertnek írása itt olvasható.

Pelle János cikket írt továbbá a Szovjetunió és az izraeli államalapítás bonyolult kapcsolatáról is.

Lapunk a hazai sajtóban szinte egyedül számolt be arról, hogy kitörés-megemlékezések készülnek Budapest 1944-45-ös ostromára emlékezve.

Végül lapunk tudósított a Holokauszt Emlékközpont konferenciájáról, melyben a Trianon utáni Magyarországon tapasztalható antiszemitizmusról és zsidótörvényekről beszéltek.

A kis bajtól a nagy felfordulásig — Heti Grün

Bajba jutott Heislertől a határozó rabbikig, elnyomottak viadalától a dugába dőlő Fahidi Éváig, meztelen emlékezéstől az új Faludy-könyvig.