„Valami nagyon nagy baj van Miskolcon”

A Miskolci Haverim közösségi média oldal közölte Princz Andrásnak, a miskolci hitközség számvizsgáló bizottsága tagjának levelét, melyet a Mazsihisz vezetőségének címzett.

Mint levelében írja, a 2020. októberi közgyűlés óta „konfliktusa van” Grósz Endre alelnökkel az állítólagos könyvelési szabálytalanságok okán.

A levél szerint korábban független könyvvizsgálat történt a hitközségben, mely rögzítette, hogy

„a Hitközség 2019 évi egyszerűsített éves beszámolója a számviteli alapelvek többségét megsértette.”

Ugyanez a könyvvizsgálat azt is rögzítette, hogy

„»… a könyvelő cég azt az utasítást kapta, hogy az EMMI-től kapott jelentős összegű támogatást ne szerepeltessék benne….« Megjegyzem ez több mint 200 millió Ft évente.”

Mint Princz panaszkodik, kénytelen a nyilvánossághoz fordulni, mivel a Mazsihisz vezetőségének bevonása nem segített, és állítása szerint Markovics Zsolt rabbi egyszerűen kitiltotta őt a miskolci hitközség kommunikációs csatornáiról.

A levél szerint

„Markovics Zsolt ezen cselekedete csak még inkább megerősít abban és nem csak engem, ha nem a nyilvánosság nem elkötelezett részét, hogy valami nagyon nagy baj van Miskolcon, mert nem felszámolni akarják a gazdálkodásban felmerült szabálytalanságokat, ha nem azokat szóvá tevőknek ily módon akarják befogni a száját.”

Levelét azzal zárja, hogy „a vidéki hitközségeknél lévő szabálytalanságok is előbb utóbb a Mazsihisz fejére hullnak vissza.”

A teljes levél a cikk végén olvasható.

Mint emlékezetes, a miskolci hitközség eddig sem volt mentes a botrányoktól, 2020 decemberében Szlukovinyi Péter hitközségi elnököt fosztotta meg pozíciójától a neológ vallási bíróság, kimondva, hogy ítéletük szerint a hitközségi elnök valójában nem zsidó.

Tisztelt Elnök úr!

Olvastam a Miskolci Zsidó Hitközségnek irt nyílt levelet.

Abban a levélben felszólította Hitközség tagjait, ha konkrét vádjaik vannak Markovics Zsolt személyével kapcsolatban, akkor azt jelezzük a MAZSIHISZ felé.

Jelen levelemmel ezt teszem.

Markovics Zsolt, mint rendszergazda a mai napon kitiltott a Miskolci Zsidó Hitközség Messenger csoportjából, indoklás nélkül.

Valószínű ok, hogy a 2020. október 18-i közgyűlés óta folyamatos konfliktusom van Grósz Endre alelnökkel a szabálytalan gazdálkodással kapcsolatban.

Szabálytalan gazdálkodás miatt kértem Kunos Péter úr és ezen keresztül a Mazsihisz belső vizsgálatát, amely megerősítette, hogy a Hitközség 2019 évi gazdálkodása és az elfogadott pénzügyi beszámoló nem valós.

Ugyan csak volt a Hitközség felkérésére egy független, külső könyvvizsgálat, amely az Önök által elkészített jelentés hasonlóan rögzítette többek közt, hogy 

„… a könyvelő cég azt az utasítást kapta, hogy az EMMI-től kapott jelentős összegű támogatást ne szerepeltessék benne….” Megjegyzem ez több mint 200 millió Ft évente.

…”A fentebb részletezett megállapítások alapján a Hitközség 2019 évi egyszerűsített éves beszámolója a számviteli alapelvek többségét megsértette.”

Én, mint Hitközség számvizsgáló bizottságának ma már sajnos csak egyetlen tagja próbálom a szabálytalanságokat felszámolni Hitközségünk gazdálkodásában. Sajnos nem sok sikerrel, még az Önök bevonása se javított a helyzeten. Nekem jelen helyzetben megítélésem szerint egyetlen járható lehetőségem maradt, a Miskolci Zsidó Hitközség nyilvánosságához való fordulás. Bejegyzéseimet bármikor vissza lehet nézni, abban nincs személyeskedés csak a tények. Markovics Zsolt a csoportból való kizárással, átgondoltalanul megpróbál elzárni a nyilvánosságtól.

Legszomorú ebben, hogy Markovics Zsolt, mint Hitközség vallási elöljárója, rabbihoz méltatlanul ahelyett, hogy a feszültségeket csökkenteni próbálná, az ilyen és ehhez hasonló cselekedeteivel még növeli is.
Ráadásul Markovics Zsolt ezen cselekedete csak még inkább megerősít abban és nem csak engem, ha nem a nyilvánosság nem elkötelezett részét, hogy valami nagyon nagy baj van Miskolcon, mert nem felszámolni akarják a gazdálkodásban felmerült szabálytalanságokat, ha nem azokat szóvá tevőknek ily módon akarják befogni a száját.

Hivatkozva a levelére a hitélet fontos, de teszem hozzá tisztességes gazdálkodás mellett, már pedig itt Miskolcon van ezzel gond, mint, ahogy a két független vizsgálat rögzítette is.

Meggyőződésem, hogy Mazsihiszen belül ilyen problémákra most nincs szükség.

Már pedig, hogy Kunos úr, mikor a vizsgálat elvégzésénél segítséget kértem Tőle, mondta, hogy a vidéki hitközségeknél lévő szabálytalanságok is előbb utóbb a Mazsihisz fejére hullnak vissza.

Üdvözlettel

Princz András

Kinek kínos a Szlukovinyi-ügy?

„Zsidónak tartom magam ugyanúgy, mint eddig” – nyilatkozta lapunknak Szlukovinyi Péter, de megszólalt az ügyben Markovits Zsolt, Radnóti Zoltán és maga Heisler András is.