Menesztették a Miskolci Zsidó Hitközség elnökét

Egy, a Neokohn birtokába került levél tanúsága szerint Szlukovinyi Pétert származása körüli, hetek óta húzódó botrány miatt leváltották, és a zsinagógai közösségből is kirúgták a Mazsihisz vezetőségi tagját.

Szlukovinyi körül idén kezdett kirajzolódni a botrány, miután egy internetes portál meggyanúsította, hogy nem zsidó származású, erről évekig hazudott és semmilyen bizonyítékkal nem tudott szolgálni, hogy tisztázza az ellene felhozott vádakat. Szlukovinyit októberben a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség által működtetett neológ rabbinikus vallási bíróság elé kérették, ahol tisztázhatta volna az ellene felmerült vádakat, azonban ezt Szlukovinyi többszöri próbálkozásra sem tudta megtenni.

A neológ vallási bíróság döntése szerint „[…] vizsgálatunk eredményeképpen […] a fentiekben felsorolt egyéb dokumentumok és információk alapján [a vallási bíróság] kimondja, hogy Szlukovinyi Péter nem zsidó. […] Szlukovinyi Péter a közeli s távoli jövőben nem tölthet be semmilyen vallási vagy világi pozíciót a szűkebb és tágabb zsidó közösségben. Az elkövetkezendő legalább hét esztendőben fel sem veheti a zsidó vallást, nem térhet be, hiszen a hamis állítással már megszerzett pozíciók fényében esetleges betérésének őszinte volta, hitbeli elkötelezettsége erősen kérdéses lenne. “

A szerkesztőségünkhöz eljutott levél ismerteti a Miskolci Hitközség vezetőségének határozatát:

„Tudomásul véve a MAZSHISZ jogi osztályának álláspontját, vezetőségünk ülést tartott, amelyen a Besz-Din [vallási bíróság] ítéletére valamint a Miskolci Zsidó Hitközség alapszabályának III. fejezete 2. pontja szerinti bekezdésére figyelemmel, 2020. december 01. hatállyal Szlukovinyi Pétert kizárta a Miskolci Zsidó Hitközség tagjainak sorából.

Természetesen a vezetőség ezen döntése nem vonatkozik feleségére és lányára, akik továbbra is megbecsült tagjai közösségünknek.”

Rejtélyes mazsihiszes kiszivárogtatót keres a rendőrség

A hónapok óta közéleti botrányokkal küszködő neológ hitközség magántitok, tiltott adatszerzés és üzleti titok megsértésének alapos gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, egyúttal elhatározta, hogy dr. Róna Tamás főrabbival nem kíván együttműködni.