Rejtélyes mazsihiszes kiszivárogtatót keres a rendőrség

A hónapok óta közéleti botrányokkal küszködő neológ hitközség magántitok, tiltott adatszerzés és üzleti titok megsértésének alapos gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, egyúttal elhatározta, hogy dr. Róna Tamás főrabbival nem kíván együttműködni.

A Mazsihisz honlapján megjelent közleményben azt panaszolják, hogy világ vezetésük és a neológ Rabbitestület november 4-i, zártkörű internetes tanácskozásán a résztvevők közül valaki jogosulatlanul hangfelvételt készített, melyet eljuttatott

„egy olyan – a Mazsihisz vezetőit és munkatársait hónapok óta folyamatosan gyalázó és rágalmazó – internetes oldalnak, amely a titokban felvett hanganyagot nyilvánosságra hozta.”

A Mazsihisz ezért 2020. november 17-én ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A nyomozás elindult.

Ezzel párhuzamosan a Mazsihisz vezetősége 2020. november 23-án az alábbi határozatot hozta:

„A Mazsihisz vezetősége a világi vezetés és Rabbitestület közötti egyeztetést fontosnak és célravezetőnek tartja, folytatását javasolja, ugyanakkor dr. Róna Tamás főrabbival a vezetőség a továbbiakban, mint a Rabbitestület elnökével nem kíván együttműködni.”

Róna Tamás: „Minden lehetőséget ki fogok használni, hogy tisztázzam magam”

A menesztett főrabbi szerint ideje van egy olyan tér létrehozásának, ahol az EMIH, az ortodoxia és a neológia közös álláspontot is ki tud alakítani.