A kis bajtól a nagy felfordulásig — Heti Grün

Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Magyar-zsidó közélet

Egységes nyilatkozatban ítélték el a magyarországi egyházak a vallásos jelképek meggyalázását. Heisler András, a Mazsihisz elnöke tagadta, hogy a Népszava korábbi karikatúrája ellen tiltakoztak, de mint lapunk utánajárt, aláíró társai szerint igenis a karikatúráról volt szó.

Heislernek nem volt könnyű hete, lapunk egyben hozzájutott Grósz Andor kecskeméti hitközség elnök leveléhez, melyben Heisler András Mazsihisz-elnök „ámokfutását” kárhozatta.

Ha ez nem lett volna elég, lapunk birtokába jutott a Mazsihisz Rabbitestülete által küldött határozatoknak, melyeket a neológ szervezet közgyűlésével osztottak meg: ebben többek között a reformok csatlakozását utasítják el és a szexbotrányok kivizsgálását követelik.

De jó hír is jutott a hétre, érdekes beszélgetésen vett részt a Kibic magazin főszerkesztőjének és a Milton Friedman Egyetem oktatójának, Hidas Juditnak moderálása mellett Sturovics Andrea hebraista, Fináli Gábor rabbi, a Hunyadi téri zsinagóga rabbija és Megyeri A. Jonatán, lapunk főszerkesztője.

Ezen kívül megválasztották a MAOIH új elnökét, Deutsch Róbert kiemelte a hitközségek közötti megbékélés és a közös munka fontosságát.

További hír, hogy a Breuer Péter nevéhez fűződő Heti TV-nek, mely a VII. kerületi önkormányzat Wesselényi utcai helyiségéből sugározza adását, a Niedermüller Péter DK-s politikus vezette kerület jelezte, hogy ne számítson a megállapodás folytatására.

Amerika

Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete beszélt a Neokohnnak arról, hogy milyen volt a beiktatási ünnepség huszonötezer katona társaságában, milyen kapcsolatra számítanak a Biden-adminisztrációval és mit mond Soros Györgyről az amerikaiaknak. Lapunk szerkesztőjének, Hajdú Tímeának interjúja itt olvasható.

Mindenki részt kíván venni a fehér Amerika lebontásában, de egyes kisebbségeknek több hely szorul az asztalnál, mint másoknak. Hova állnak az amerikai zsidók és mi lesz, ha egyszer jön az ellenhatás? – teszi fel a kérdést lapunk főszerkesztő-helyettese, Veszprémy László Bernát.

Kultúra

Figyelemre méltó tény, hogy az első, érdemleges monográfia csak most jelent meg Faludy Györgyről – írja lapunk szerzője, Pelle János Csiszár Gábor új és fontos könyvéről.

Szemérmesség miatt dugába dőlt újabb könyvének megvalósítása, de Fahidi Évának továbbra is van mondanivalója. Hangoskönyvön dolgozik és Keleti Ágnessel is találkozna, miközben viccelődésre is marad ereje a koronavírus okozta nyomasztó helyzetben. Wallenstein Róbert interjúja itt olvasható.

Holokauszt-emlékezet

A holokauszt igenis a zsidóságról szólt, a félmeztelen fotó pedig eltereli a figyelmet a soá ördögi világáról – írja Gyenge Dániel Lukácsi Katalin felháborodást okozó performanszára reagálva.

Lapunk új szerzője, Csókási Annamaja a budapesti Holokauszt Emlékközpont vírus előtti és utáni mindennapjairól, a mai európai antiszemitizmus történelmi eredetéről és az idei holokauszt emléknapról kérdezte a vezetőjét, Kovács Tamás történészt.

Izrael

Az Újdelhiben, az izraeli nagykövetség közelében felrobbantott pokolgép nem érte váratlanul a misszió munkatársait, ahogyan a jeruzsálemi külügy és a hírszerzés szakembereit sem – írja elemzésében Nagy Gabriella  Tel-Avivból.

Felszabadulásra emlékezve — Heti Grün

A beszélő turultól a holokauszt-vitán át a nyelvi háborúig és a Mazsihisz-botrányig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.