Felszabadulásra emlékezve — Heti Grün

Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Jiddiskeit

A Tu Bisvát, a héber naptár szerinti svát hónap tizenötödike, vagyis az összes gyümölcsfa „születésnapja”. Bár ez a kisebb zsidó ünnep mintha a modern zsidó környezetvédőknek lett volna kitalálva, az ünnep eredete és mondanivalója ennél sokkal régebbi és mélyebb – írja lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán.

Holokauszt-emlékezet

Hogy a politika, legalábbis 1944-45-ben, határos volt a kollektív tébollyal, és a történteket tömeglélektani szempontból érdemes vizsgálni. Azt, hogy ez a megközelítés nem jogosulatlan, illusztrálja Vona Gábor deliráló szónoklata a sikeresen megvédett turul-emlékmű előtt – így elmélkedik lapunk szerzője, Pelle János Ács Dániel turulszobor-filmje kapcsán.

Éppen száz évvel ezelőtt hunyt el Lánczy Leó, a magyar bankélet korabeli kiemelkedő alakja. Halálának apropóján érdekes diskurzus indult el a korabeli sajtóban: lehet-e egyáltalán egy gazdag zsidó filantróp a nemzeti törekvések része, vagy mindig a „nemzetek feletti kapitalizmus” hordozójaként fogják látni? – teszi fel a kérdést lapunk főszerkesztő-helyettese, Veszprémy László Bernát.

Veszprémy azon is elgondolkodott, hogy bár a holokausztról szóló viták éppen olyan idősek, mint maga a holokauszt, de mégis miért törekszenek egyes narratívák kizárólagosságra, és miért nem kapnak teret más értelmezések? 

Lapunk szintúgy lefordította a Haaretz egyik régebbi cikkét: a Batthyány-család Svájcban született leszármazottja, Sacha Batthyany újságíróként dolgozott, mikor egy nap váratlanul szembesült nagynénje náci múltjával.

Izrael

Joe Biden amerikai elnök beiktatása után körvonalazódó külpolitikájára reagálva Izrael egyenlőre készenléti állapotban, de minden lehetséges forgatókönyvre felkészülve várja a folytatást. Nagy Gabriella jelenti Izraelből.

Amerika

Amerikában a nyelv az egyik legfontosabb frontja a kultúráért folyó harcnak – vélekedik lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea. Bár a progresszív új kifejezések hallatán az emberek első reakciója a nevetés, azonban a nyelv „toleránssá” és „befogadóvá” tétele, vagyis a jelenség, amit politikai korrektségnek neveznek, egyáltalán nem mulatságos.

Magyar zsidóság

Kétségkívül az elmúlt évek legmegrázóbb botránya robbant ki a magyar-zsidó közéletben. Mint lapunk megírta, „a kiskorúak zaklatása, a betérőkkel való visszaélés és szexbotrány magyarországi rabbikarban” címmel írt szerdán cikket az izraeli Ynet című lapban Kobi Náchsoni, a Mazsihisz rabbikarának egyes tagjait övező botrányról.

Ezt követően Radnóti Zoltán kilépett a rabbitestületből, de mások is kiléptek.

Szintúgy megírtuk, hogy cáfolatot szeretett volna közölni a Mazsihisz a magyar-zsidó közösséget megrengető szexbotrányról, ám a szövegben érdemi reakció nem szerepel.

Elnökök a címlapokon — Heti Grün

Biden programjától a rabbinikus bíróságig, Heisler évértékelőjétől Mester válaszáig, Radnóti pürrhoszi győzelmétől a felszólított történészig.