Vezető izraeli lap számol be a Mazsihisz egyes rabbijanak „kínos” ügyeiről

„A kiskorúak zaklatása, a betérőkkel való visszaélés és szexbotrány magyarországi rabbikarban” címmel írt ma (szerdán) cikket az izraeli Ynet című lapban Kobi Náchsoni, a Mazsihisz rabbikarának egyes tagjait övező botrányról.

A cikket kommentár nélkül közöljük:

„A magyar zsidóságot izgató kínos ügy került napvilágra, miután egy underground hírportál, amelyet nyilvánvalóan a neológ közösség tagjai készítenek feltárt egy szexbotrányt melyben idősebb rabbik érintettek. Ennek eredményeként a mozgalom rabbitestületének vezetője most azt követeli, hogy jelenjenek meg a gyanúkat tisztázó rabbinikus bíróság előtt. A neológ közösség érdeklődéssel várja, hogy vajon felfüggesztik-e őket hivatalukból, amíg az ügy tisztázódik.

A magyarországi (a reform mozgalomhoz közeli) neológ irányzatot képviselő, hivatalos nevén »Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége«, az állam által hivatalosan elismert egyház, mely különleges státuszt élvez és különféle jogokkal rendelkezik. A közösségben azonban komoly felfordulást okoz az a néhány hónappal ezelőtt létrehozott underground weboldal, melynek névtelen üzemeltetői azt a célt tűzték ki, hogy feltárják a neológ vezetés által rejteni kívánt visszásságokat.

A weboldal nemrég számos kínos információt jelentetett meg, köztük prominens neológ vallási funkcionáriusokról szóló személyes információkat, valamint, állítólagos vallási és erkölcsi bűnöket – talán bűncselekményeket. A csúcspont az volt, amikor kiderült, hogy egy északkelet-magyarországi nagyváros rabbija sorozatosan csalja feleségét és romantikus kapcsolatokat ápol olyan nőkkel, akik a zsidó vallást kívánják felvenni és ezért a budapesti neológ rabbinátus előtti vizsgára készülnek.

Aktfotók és levelezés férjekkel és kiskorúakkal

A rabbi esetéről szóló hírek nem új keletűek ugyan, azonban most az említett weboldal közzétette a vallási vezető levelezését, amelyet az egyik betért asszony (ma már a gyülekezetének tagja) férjével folytatott, és amelyben elismeri, hogy szexuális viszonyt folytatott a nővel és elnézést kér annak férjétől. A hír szerint számos, betérésre készülő nő, akik a rabbival tanultak rájöttek, hogy intim kapcsolatba kell lépniük vele az eljárás sikeres befejezéséhez. A hír okozta vihar után a két férfi közti levelezést eltávolították a weboldalról, azonban az információ lényege látható maradt.

Egy másik hír a neológ közösség betérésekkel foglalkozó részlegének vezetőjével foglalkozik, az underground weboldalon pedig közzétettek egy képernyőfotót az említett észak-magyarországi rabbi és egy kiskorú közötti levelezésről, amely tartalmazta azt a részlegesen meztelen képet, melyet a rabbi küldött megpróbálva rábeszélni a kiskorút, hogy lépjen vele szexuális kapcsolatba. Miután a nő egyértelművé tette számára, hogy még nem töltötte be a 18. életévét, a férfi azt írta, hogy »az életkor nem számít«.

A kínos híreket követően a neológ rabbitestület vezetője, Róna Tamás levelet írt kollégáinak, amelyben a két rabbit vallási bíróság elé hívná, hogy tisztázzák az ellenük felhozott vádakat és magyarázatot adjanak a fotókra és megjelent dokumentumokra.

Róna levelében úgy fogalmaz, hogy »A magyarországi neológia számára a rabbik lámpások. Lámpások, melyek nehéz és nehezebb időkben egyaránt világítanak, utat mutatnak«, hangsúlyozva, hogy ezt a különleges státuszt a magas erkölcsi színvonal megkövetelése is kíséri. »Nem csupán rabbi bizonyítványunktól vagy talmudi tudásunktól leszünk rabbik, de cselekedeteink és életvezetésünk alapján is.«

A rabbitestület vezetője úgy folytatta: »Egy ideje ugyan, legnagyobb megdöbbenésünkre és sajnálatunkra, a neológia vezetői részéről a hagyományos rabbinikus autoritás megtépázásának lehetünk szemtanúi, a rabbikarnak mégis erős és határozott testületként kell funkcionálnia« – írja Róna.

Róna kifejtette, hogy a feltárt információk igazolják a mélyreható vizsgálatok megindításának szükségességét és hangsúlyozta az átláthatóság fontosságát. »Az elmúlt évtizedekben az egész világon lezajlott események is bizonyítják, hogy milyen károkat okoznak a vallásos közösségeknek, ha nem hozzák nyilvánosságra a vezetőiket érintő ügyek vizsgálatainak eredményeit.«

»Mélyen elkötelezett vagyok abban a hitemben, hogy a rabbinikus törvények tisztázzák az igazságot, ezáltal mindenki számára pozitív eredményhez vezetnek egyúttal kérem, hogy legyenek partnereim ebben a tisztulási folyamatban« – tette hozzá – »Elemi érdekünk, hogy a neológ rabbitestület ne válhasson szóbeszéd tárgyává«.

»Ha a rabbik meggyengülnek, a közösségek is meggyengülnek. Ha a közösségek meggyengülnek, a zsidóság válik védtelenné.« – írta Róna Tamás.

»Hiszek abban, hogy az igazság kiderítése és nyilvánosságra hozatala a zsidóság, a magyarországi zsidóság, a neológ közösség, a rabbikarnak hosszútávú érdeke, még akkor is, ha rövid távon a feltárt tények és annak értékelése rossz szájízt hagyhat maga után.«”

Róna Tamás vallási bíróság elé idézne két neológ rabbit

A Neokohn birtokába jutott Róna Tamásnak, a Mazsihisz Rabbitestülete elnökének levele, melyben felsorolja a vádakat, ám nem nevezi meg, kikre gondolt.