Cáfolni gondolja a Mazsihisz egyes neológ rabbijait ért szexvádakat

Cáfolatot szeretett volna közölni a Mazsihisz a magyar zsidó közösséget megrengető szexbotrányról, ám a szövegben érdemi reakció nem szerepel.

A Mazsihisz az alábbi közleményt juttatta el az MTI OS-hez.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az elmúlt évben sikeresen védte meg kórházát, szociális és oktatási intézményeit, valamint közösségeit a világjárvány következményeitől. Eközben országszerte sikeresen terelte át a hitéletet az online térbe, ahol heti több istentiszteleten, közösségi programon és tanításon várja híveit. Sikeres együttműködéseink vannak a magyar kormánnyal, jelentős nemzetközi, vallásközi programokban veszünk részt, fejlődik kórházunk, egyetemünk és számos zsinagógánk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a korlátozások feloldása után még színvonalasabb és színesebb, a magyar neológ zsidó hagyományokhoz hű közösségeket tudjunk szolgálni.

Mindeközben a Mazsihisz fél éve sajnos egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát. Ez részben a nyilvánosság előtt zajló folyamat, amelynek forgatókönyve újra és újra ugyanaz: egy névtelen revolverhonlap hamis információkkal gyalázza a szervezetet, mocskolja vezetőit, rabbijait, munkatársait, kiszivárogtatja belső anyagainkat, majd ez így kreált álhíreket átemeli egy ellenérdekeltű zsidó szervezet médiája, ahonnan valóságként, forráskritika nélkül veszi át a magyar sajtó és a nemzetközi zsidó média egy része.

A megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult.

Általánosságban elmondható, hogy a Mazsihisz demokratikus felépítése és transzparens működése minden tagja számára biztosítja, hogy probléma esetén panaszt tegyen. Szervezetünk belső rendje garantálja a bejelentések objektív kivizsgálásának lehetőségeit. Amennyiben bárki bizonyítékokkal támasztja alá a híreszteléseket, akkor a Mazsihisz ügyvezető igazgatója késlekedés nélkül vizsgálatot rendel el. A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban – legyenek azok anonim levelek vagy névtelen szerzők által működtetett blogbejegyzések – önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot. Magyarország XX. századi történelmében a névtelen bejelentések kezelése sok egyéni, családi, vagy közösségi tragédiát okozott. Mi tanultunk ebből.”

Nem világos, hogy a közlemény kire vagy mire gondolt az „ellenérdekű zsidó szervezet médiájával”, hiszen az eredeti hírt az izraeli Jediot Ahronot héber oldala közölte. (Fordítása itt olvasható).

A közlemény továbbá nem reagált az eredeti héber cikkben is közölt képernyőfotókra, szexchat-részletekre.

Vezető izraeli lap számol be a Mazsihisz egyes rabbijanak „kínos” ügyeiről

„A kiskorúak zaklatása, a betérőkkel való visszaélés és szexbotrány magyarországi rabbikarban” címmel írt cikket az izraeli Ynet című lapban Kobi Náchsoni.