Felfordulás Újdelhiben

A múlt héten pénteken Újdelhiben az izraeli nagykövetség közelében felrobbantott pokolgép nem érte váratlanul a misszió munkatársait, ahogyan a jeruzsálemi külügy és a hírszerzés szakembereit sem.

A zsidó állam indiai nagykövete, Ron Malka az eset után a közszolgálati adónak a nagykövetség épületétől alig ötven méterre történt eseményt terrortámadás-kísérletnek nevezte és megerősítette, hogy a robbanás során senki sem sérült meg, de a nagykövetség közelében parkoló három jármű ablakai betörtek. Malka szerint nagyobb baj is történhetett volna.

A robbanás idején kevesen tartózkodtak az épületben, de tudván, hogy az izraeli külhoni képviseletek terrortámadások célpontjai lehetnek, az indiai misszió (is) felkészült minden eshetőségre.

Izrael fokozott készenlétben van, mióta Teherán bosszút ígért a zsidó államot okolva Mohsen Fakhrizadeh első számú iráni atomtudós tavaly november 27-i meggyilkolásáért. Jeruzsálem nem kommentálta Fakhrizadeh állítólagos izraeli hátterű likvidálásáról szóló vádakat, de decemberben a külügyminisztérium főigazgatója levélben figyelmeztette a külhoni képviseleteket.

Alon Ushpiz a lehető legmagasabb szintű készültséget és éberséget rendelt el a nagykövetségek területén, a családok otthonában, valamint a zsidó és izraeli közösségi központokban, egyúttal a külföldre utazó turisták számára a kiemelten veszélyes célországok megjelölésével közleményt adott ki.

Az újdelhi robbantást követően a héber nyelvű médiában megjelenő első jelentések a legkézenfekvőbb teheráni háttérre gyanakodtak, amit a riporter felvetésére Ron Malka ugyan nem erősített meg. Azt viszont hangsúlyozta, hogy akik a régióban és az egész világon destabilizációra törekszenek, azoknak nem tetszik az Izrael és India között zajló kapcsolat, amely stabilitásra és békére törekszik, ezért lehetséges, hogy ez fenyegetést jelent számukra.

Mindenesetre az indiai rendőrség eddig legalábbis csak annyit erősített meg, hogy pokolgép okozta robbanás történt és kerülve a terrortámadás megnevezést, az incidenst káros szenzációkeltési kísérletként kezeli.

A Walla héber hírportál riporterének pénteken név nélkül nyilatkozó vezető izraeli tisztviselő szerint azonban, mind az indiai, mind az izraeli biztonsági szakemberek terrortámadás-kísérletként kezelik a történteket.

India hivatalos üzenetet küldött a zsidó állam helyi nagykövetén keresztül és felelősséget vállalt az izraeli nagykövetség dolgozói és a misszióban szolgálatot teljesítők életének biztosításáért.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter utasította a helyi képviseletet, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést. Közben mindkét ország nemzetbiztonsági tanácsadói is egyeztettek és természetesen a Moszad is bekapcsolódott a nyomozásba.

Többnyire az indiai média – hivatalosan meg nem erősített – forrásai szerint eddig mindössze annyit lehet tudni, hogy a támadásért állítólag a Jaish-ul-Hind szervezet vállalta a Telegramon a felelősséget. Továbbá a rendőrség nyomozói különböző felvételeken kiszűrtek két gyanúsítottat, letartóztatások is történtek és a rendvédelmi hatóság a robbanás helyszínén talált egy levelet, amelyben az állt, hogy „ez csak a kezdet”, megemlítve Kászem Szulejmáni iráni al-kudsz-parancsnok (akivel egy amerikai dróncsapás végzett tavaly január 3-án a bagdadi nemzetközi repülőtérről kivezető úton), és Mohsen Fakhrizadeh iráni nukleáris tudós nevét.

A pokolgép felrobbantása érdekes egybeesésként éppen akkor történt, amikor India és Izrael a diplomáciai kapcsolatok felvételének 29. évfordulóját ünnepli (1992. január). Az elmúlt években a két ország között szoros diplomáciai kapcsolat alakult ki és mára India az egyik legnagyobb felvásárlója az izraeli fegyvereknek és védelmi felszereléseknek. Narendra Modi indiai miniszterelnök 2017-es izraeli látogatását Netanjahu egy évvel később viszonozta.

A pénteki incidens után India nemzetbiztonsági tanácsadója egyeztetett izraeli kollégájával, Meir Ben Sabbattal, és tájékoztatta a nyomozás fejleményeiről.

Ben-Sabbat pedig továbbította Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek az üzenetet, miszerint India minden erőfeszítést megtesz a nagykövetség közelében történt robbantás kivizsgálására.

Teljes mértékben bízunk abban, hogy az indiai hatóságok alaposan kivizsgálják az esetet, és gondoskodnak az ott tartózkodó izraeliek és zsidók biztonságáról – erősítette meg Netanjahu, Narendra Modi indiai miniszterelnököt a két ország közötti változatlan diplomáciai kapcsolatok jelentőségével kapcsolatosan.

A hivatalos vizsgálat végéig és annak ellenére, hogy a héber média a robbantás mögött eleinte iráni hátteret feltételezett – hasonlóan az izraeli nagykövetségek elleni korábbi támadásokhoz –, végül mégis arra a következtetésre jutottak, hogy mivel egy olyan rögtönzött, amatőr szerkezet okozta robbanásról van szó, ami a környező autók ablaküvegein kívül más jelentős kárt nem igen tudott volna okozni, egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy egy kifinomult iráni terrorsejt állna a háttérben.

Robbanás történt Új-Delhiben, az izraeli nagykövetség közelében

Az izraeli hatóságok a robbanást egyelőre egy lehetséges támadási kísérletként kezelik.