Deutsch Róbertet választották az MAOIH elnökévé

Megválasztása után az új elnök kiemelte a hitközségek közötti megbékélés és a közös munka fontosságát.

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közgyűlésén nagy többséggel Deutsch Róbertet választották a szervezet elnökének, aki Deblinger Eduárdot váltotta a pozícióban.

A pozícióért Deutsch mellett Deblinger Eduárd és Kalmanivics Miklós, a tokaji hitközség elnöke is indult, Deutsch 18, Deblinger 7, Kalmanovics 5 szavazatot kapott,

mely jelzi, hogy a hitközség közgyűlése a Deblinger-féle vezetés utáni változások mellett tette le a voksát.

A hitközség főtitkárának továbbra is Páskesz Zevet választották.

„Véget kell vetni a közösségeink közti sárdobálásnak és együtt kell dolgoznunk a magyarországi zsidóság felvirágoztatásán” – mondta Deutsch megválasztása után tartott beszédében és hozzátette, hogy „elég a gyűlölködésből.”

Deutsch programjának legfontosabb pontjai: a Dob utcai mészárszék kibővítése, a Dob utcai hitközségi- és a Wesselényi utcai iskolaépület megfelelőbb hasznosítása, a zsinagógák hitéletének felvirágoztatása állandó rabbi és kollel (hivatásszerűen Tóra-tanulmányokat végző fiatal családok) szerződtetésével. Deutsch a jelenleg központ nélkül működő Lativ egyesületnek helyszínként biztosítaná a Dessewffy utcai zsinagógát és befejezné az Alma utcai Szeretetotthon felújítását.

Deutsch Róbert korábban elöljárója volt a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségnek, a privát életben a New York Dental Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A MAOIH gondozásában van a Kazinczy utcai nagyzsinagóga, a Teleki téri, a Dessewffy utcai és a Visegrádi utcai zsinagógák, a hitközség fenntartásában működik a Wesselényi utcai zsidó iskola, a Kazinczy utcai rituális fürdő, a Hanna kóser étterem, a Dob utca 35. szám alatti húsbolt és fűszerkereskedés illetve a Gránátos és Csörsz utcai temetők.

Deblinger majdnem nyolc évig vezette a MAOIH-t.

Az ortodoxiával és az EMIH-hel is együttműködne az új zsidó vallási egyesület

Miután a Mazsihisz vezetése felmondott neki, új vallási egyesületet alapított Róna Tamás.