Az ortodoxiával és az EMIH-hel is együttműködne az új zsidó vallási egyesület

Miután a Mazsihisz vezetése felmondott neki, új vallási egyesületet alapított Róna Tamás.

Új zsidó vallási egyesület alakult, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület, azaz ZSIMA, amelyet tíz neológ zsidó egyházi személy alapított. Az immár bejegyzett szervezet vezetője Róna Tamás, aki jelenleg is a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, annak ellenére, hogy a hazai neológiát képviselő hitközségi szövetség vezetése, Heisler András elnök nyomására, még szeptemberben felmondta a munkaviszonyát. A rabbikar és az általa vezetett vidéki hitközségek egységesen kiálltak a főrabbi mellett, ám a Mazsihisz elnöke negligálta a tiltakozásokat – írja a Mandiner.

A hivatalos közleményben szerepel továbbá az is, hogy az „esetlegesen nem mindenben körültekintően vagy kellő potenciállal biztosított” finanszírozást igazságosabbá tennék, az elmúlt évek során a neológiától különböző okokból eltávolodó szervezetekkel való viszonyt pedig rendeznék.

A Mandiner felvetésére Róna Tamás elmondta, itt elsősorban a Mazsihiszből korábban kivált, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel, valamint a chabad mozgalmat képviselő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel való viszony javítására gondolnak.

Külön figyelmet fordítanának a vidéki hitközségek támogatására, illetve a vallással kapcsolatos világi rendezvények és kutatási programok létrejöttének elősegítésére. Mindezeken túl egyedi juttatási struktúrát, illetve ösztöndíjprogramokat is terveznek indítani.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Megalakult a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület

A Róna Tamás rabbi által vezetett ZSIMA elsődleges céljául a zsidó vallásgyakorlás elősegítését tűzi ki.