„Heisler megbukott mint zsidó vezető”

Mint lapunk korábban megírta, parázs hangvételű levélváltásra került sor Mester Tamás BZSH-elnök és Heisler András, a Mazsihisz elnöke között. Akkor Heisler szivárogtatással vádolta Mestert, Mester pedig tagadta a vádakat. Most újabb levélváltás került a Neokohn birtokába, melyből kiderül: vezetőségi-elöljárósági ülésen tisztázták a BZSH elnökét.

A Neokohn birtokába került levélváltás első felében Heisler reagál Grósz Andor kecskeméti hitközségi elnök levelére.

Mint emlékezetes, Grósz egy levelében, melyet a debreceni hitközségnek címzett, többek között a Mesterrel szemben is megfogalmazott vádakra utalva írt így:

„Ezek az emberek Alapszabályunkat keresztül-kasul hágva, sok társunkat ilyen vagy olyan módon lekötelezve, a Rabbitestület véleményét az esetek többségében semmibe véve kiürítik szervezetünk elsősorban vallási jellegét és egy diktatórikus szisztémát a »Heisler pártot« hozták létre, ahol megvalósították az ötvenes évek hírhedt szlogenjét: »Aki nincs velünk az ellenünk.«”

Heisler válaszában többek között ezt írta: „Mester Tamás? Lebukott. A kizárólag neki postázott, egyedi jelzéssel ellátott belső levelem 24 órán belül jelent meg a legszennyesebb oldalon – persze kommentálva.”

„Nevéhez nem fog más tapadni, mint a botrány”

Mester Heisler fenti soraira reagált tegnapi – február 8-i – keltezésű levelében, mely most lapunk birtokába jutott.

Ebben többek között így reagál az állításra, miszerint „lebukott” volna:

„Csak hogy tudjátok, nem buktam le, sem most, sem máskor, a nekem felrótt heisleri hamis vádat teljes terjedelmében cáfoltam, külön összevont vezetőségi-elöljárósági ülés tárgyalta azt. Elmarasztaló határozat velem szemben nem született, minden egyéb hazugság vagy fantáziálgatás.”

Ezzel szemben Mester kifejtette véleményét, miszerint Heisler zsidó vezetőként megbukott:

„(…) Heisler megbukott. Megbukott, mint zsidó vezető, megbukott, mint MAZSIHISZ elnök is, immár másodszorra, lehet, hogy ki fogja húzni a 2023-as tisztújításig, de nevéhez nem fog más tapadni, mint a botrány, a hitközség szétverése, és a kicsinyes bosszúállás. Ha nem hisztek nekem, akkor higgyetek a Google-nak, olvasgassátok csak mi a megítélése az országos elnöknek.”

Mester teljes levele a cikk végén olvasható.

Szétesőfélben lévő egyház

A fenti levélváltás ismét a Mazsihiszt övező jelenlegi botrányok sorozatába illeszthető, melyek 2020 nyara óta tépázzák a neológ szervezetet.

Mint akkor megírtuk, Mazsihisz világi vezetése először saját rabbitestületével kezdett háborúzni, miután a grémium minden kapcsolatot megszakított Fináli Gáborral, az Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi-téri rabbival.

A konfliktus Heisler és Róna Tamás főrabbi nyilvános sajtóvitájává fajult, melyben mindketten biztosították egymást a másik alkalmatlanságáról, végül a Mazsihisz kirúgta a rabbitestület elnökét.

Ezt követően Róna neológ vallási egyesületet alapított Zsima néven. Az egyesülethez köthető lehetett a hír, hogy Heisler levélben kérte meg a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más „vallási közösség” tagjai.

Heisler akkori levelében kapcsolatban a Zsima is tiltakozott, az egyesület az „ötvenes évek” hangulatához hasonlította annak tartalmát, utalva rá, hogy a Mazsihisz alapszabálya sem az egyesületekben való tagságot, pusztán a más egyházban való tagságot tiltja. A Zsima jogsegélyt ígért, amennyiben retorzió érné tagjait a Mazsihisz részéről az egyesülethez való csatlakozás miatt.

A Mazsihisz konfliktusát továbbá súlyosbította, amikor izraeli lapok egyes neológ rabbik szexbotrányairól írtak. Róna a botrányok kivizsgálását ígérte, és bész din összehívását javasolta.

Ezt követően több neológ rabbi is kilépett a rabbitestületből, mely viszont továbbra is úgy gondolja: hatásköre van a kilépett rabbik felett.

Heisler pedig egészen friss nyilatkozatban tisztázta:

érdektelennek tartja, hogyan határoz a Mazsihisz rabbikara.

Tisztelt Közgyűlési Tagok!

Biztosíthatlak benneteket, hogy semmi kedvem ismét egy levél háborúba kezdeni, de mivel Heisler András vad indulatokat tartalmazó mellékelt levelében azt írja, hogy „Mester Tamás? Lebukott”, kénytelen vagyok reflektálni rá.

Csak hogy tudjátok, nem buktam le, sem most, sem máskor, a nekem felrótt Heisleri hamis vádat teljes terjedelmében cáfoltam, külön összevont vezetőségi-elöljárósági ülés tárgyalta azt.
Elmarasztaló határozat velem szemben nem született, minden egyéb hazugság vagy fantáziálgatás.

Szóval a Mester nem bukott le, de a Heisler megbukott. Megbukott, mint zsidó vezető, megbukott, mint MAZSIHISZ elnök is, immár másodszorra, lehet, hogy ki fogja húzni a 2023-as tisztújításig, de nevéhez nem fog más tapadni, mint a botrány, a hitközség szétverése, és a kicsinyes bosszúállás. Ha nem hisztek nekem, akkor higgyetek a Google-nak, olvasgassátok csak mi a megítélése az országos elnöknek.
Persze székhez lehet ragaszkodni, lehet hetente több kampányfilmet forgatni Heisler főszereplésével és lehet többoldalas ömlengő sikerekről jelentéseket írni. Viszont nem lehet rabbikat, embereket, hitközségeket a sárba tiporni.

Heisler Andrásnak felesleges fantáziálnia, tudomásom szerint senki nem akar puccsot végrehajtani ellene, én speciel nyugodtan, békében szeretnék dolgozni és tenni valamit a Neológiáért.
Borzasztóan unom és fáraszt, hogy heti rendszerességgel kell levelezgetnem vele vagy az általa kitalált aktuális vádpontokra reagálni.
Elég volt!
Ezt az irányt, amit az elnök képvisel nem tartom helyesnek.

Rajtunk, igen rajtunk 111-ünkön („köztük a sok senkivel”) múlik, hogy melyik irányban indulunk el.

Mester Tamás

„Hogy ki miatt ég a ház…”

A Mazsihisz rabbitestülete levélben súlyos vádakat fogalmazott meg korábbi tagjával, Radnóti Zoltán lágymányosi rabbival szemben.