Síp utca: A Mazsihisz most meg kirúgta a saját Rabbitestületének az elnökét

Hiába kérlelte az összes neológ rabbi, Heisler András elnök ragaszkodott Róna Tamás eltávolításához.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Mazsihisz kedden homályos jelentésű, fenyegető hangvételű közleményben szögezte le, hogy „hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye”, jogi lépésekre készül, sőt azt is meg akarja vizsgálni, van-e érintett munkavállalójuk a „lejárató kampányok” mögött.

A furcsa ügy hátterében az áll, hogy — amint lapunk is megírta –, a Mazsihisz világi vezetése saját rabbitestületével kezdett háborúzni, miután a grémium minden kapcsolatot megszakított Fináli Gáborral, az Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi-téri rabbival. Róna Tamás, a rabbitestület elnöke lapunknak augusztusban még így nyilatkozott:

„Remélem, és bízom benne, hogy ezek a konfliktusok a neológ hazai zsidóság fejlődését és előrelépését fogják hozni.”

A konfliktus azonban Heisler András Mazsihisz-elnök és Róna főrabbi nyilvános sajtóvitájává fajult, melyben mindketten biztosították egymást a másik alkalmatlanságáról. Eközben egy anonim Facebook-oldalon megerősítetlen, belső információkat szivárogtattak ki a Síp utca vezetőségéből, melynek hétfői ülésén

nemcsak vészjósló közleményt fogalmaztak, hanem döntöttek a Rabbitestület elnökének a kirúgásáról is.

A fejleményről szerda este beszámolt a Magyar Nemzet, melynek Róna Tamás a következőket nyilatkozta:

„Ezen a héten a hétfői napon a Mazsihisz világi vezetése hozott egy olyan döntést, amely példa nélküli és ellentmond a zsidó vallás legalapvetőbb törvényeinek. Az első számú rabbijával, a Mazsihisz Rabbitestületének az elnökével, azaz velem azonnali hatállyal munkaszerződést bontanak.”

A főrabbi elmondta, hogy az általa koncepciós ügynek nevezett eljárásban plágiummal is megvádolták az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen a közel húsz évvel ezelőtti rabbinikus dolgozata miatt.

A folytatásról elmondta, hogy

„Kedden este a magyar neológ rabbikar minden egyes tagja kiállt mellettem – amely példaértékű – és kérte az ügyvezető igazgatót és a Mazsihisz elnökét, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, mert a közösségük alapvető szemléletével mennek szembe.”

A rabbik állásfoglalása után nem sokkal arról értesítették, hogy

„a Mazsihisz vezetője, az ügyvezető igazgató és a Mazsihisz alelnöke egy megbeszélésre vár bennünket csütörtökön, hogy egyfajta tűzszüneti megállapodást kössünk és vissza tudjuk terelni ezt az egész abszurd helyzetet egy méltó térbe. Úgy tűnik, ma délelőtt az ügyvezető igazgató és a világi vezetés revideálta a véleményét.”

Kunos Péter ügyvezető igazgató telefonon közölte a Rabbitestület elnökével, hogy azonnali hatállyal felmondják a munkaviszonyát.

„Nagyon fontos számomra a kollégáim bizalma. És bár már nem vagyok a Mazsihisz alkalmazásában, de mindezek ellenére az egyház legmagasabb szintű vallási testülete, a rabbikar teljes mértékben kiáll mellettem és ebben a helyzetben is a Rabbitestület elnökeként látom el a szolgálataimat, miközben nem vagyok már a szervezeten belül, vagy egy pár nap múlva már nem leszek. Nagyon hálás vagyok a kollégáimnak azért a ragaszkodásért, ahogy kötődnek hozzám. Ameddig erőm engedi, ígérem, hogy az ő bizalmukért helyt fogok próbálni állni és meg fogom próbálni a továbbiakban is, ugyanilyen töretlen lelkesedéssel ellátni az első számú vallási feladatkört a Rabbitestületen belül”

— zárta a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatát Róna Tamás.

Kalandormágnes a Síp utcában

A Síp utca világi vezetősége az elmúlt hét évben valamilyen rejtélyes oknál fogva mágnesként vonzza a peches egzisztenciákat. De vajon miért?