A Zsima tagjaira vadászhat a Mazsihisz elnöke

Lapunk birtokába került egy mai keltezésű, személyesen Heisler András Mazsihisz-elnök által írt levél, melyben megkéri a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más „vallási közösség” tagjai.

A levél „nyilatkozat kérés” tárgyában íródott, és így fogalmaz:

„Az alapszabályunkban foglaltak miatt kérlek benneteket, hogy az alábbi nyilatkozatot szíveskedjetek visszaküldeni. A Mazsihisz Képviselőtestületének tagjaként ezúton nyilatkozom, hogy 

– más vallási közösségnek nem vagyok tajga

– más vallási közösségnek is tagja vagyok.

A nyilatkozatban szereplő más vallási közösség lehet más vallási egyesület, más nyilvántartásba vett egyház (…)”. 

A választ január 7-ig saját e-mail címére várja a Mazsihisz elnöke.

A teljes levél itt megtekinthető.

Mindez azért is érdekes, mert mint az Azeszponem blog felhívta a figyelmet, a Mazsihisz alapszabályában eleve benne van, hogy hitközségi tag taghitközségen kívül „más egyház tagja nem lehet.”

Új neológ egyesület a láthatáron

Az „egyesületeket” is említő levél valószínűleg a frissen alapult neológ vallási egyesületre, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületre, a Zsimára gondolhatott.

Mint korábban a Mandinerre hivatkozva lapunk is megírta, az új zsidó vallási egyesületet tíz neológ zsidó egyházi személy alapította.

A bejegyzett szervezet vezetője Róna Tamás, aki jelenleg is a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, annak ellenére, hogy Heisler nyomására még szeptemberben felmondták a munkaviszonyát.

Kirúgással fenyegetett rabbi

Mint lapunk december végén megírta, a Zsima a tagjait nemrég kirúgással fenyegette meg a Mazsihisz elnöke.

Akkor cikkünk szerint egy online közgyűlés során egy, a neológ Rabbitestületből delegált, vidéken szolgálatot teljesítő rabbi érintettként azt kérdezte Heislertől, hogy ha nem lép ki a Zsimából, akkor vajon kirúgják-e a Mazsihisztől.

Az elnök igennel válaszolt.

Azóta különösen kellemetlenül érinthette Heislert, hogy a Mazsihisz rabbitestületének teljes tisztújításán ellenszavazat nélkül választották meg Rónát elnöknek.

A fenti levél tehát a Mazsihisz világi vezetése és a neológ rabbikar közötti konfliktus további éleződésének jele lehet.

Kalandormágnes a Síp utcában

A Síp utca világi vezetősége az elmúlt hét évben valamilyen rejtélyes oknál fogva mágnesként vonzza a peches egzisztenciákat. De vajon miért?