A Mazsihisz elnöke kirúgással fenyegeti a Zsimába belépő rabbikat

Mint arról a Neokohn is beszámolt, a Mazsihisz vezetése 2020. szeptember 9-vel dr. Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól. Most a Róna Tamás vezetésével nemrég megalakult a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) további tagjaira várhat hasonló sors – hangzott el a Mazsihisz egyik online formában megtartott tanácskozásán.

Róna a Zsima megalakításakor mindössze annyit árult el, hogy a szervezetnek további legalább tíz neológ egyházi személy a tagja, azonban az értintettek kilétét nem árulta el.

Információnk szerint a tagok száma időközben tovább bővült.

Róna lapunknak úgy nyilatkozott, hogy

„a Zsima célja a vallási élet erősítése és annak biztosítása, hogy az ima és fohász ismét felemelkedjen a neológ közösségekben. Célunk tanulni és tanítani, ez van az egyik oldalon. Ezzel szemben van az, amit a heisleri vezetés csinál”.

A lapunk birtokába került levélben Heisler András Mazsihisz-elnök a Zsimát

„tisztátalan szervezetnek” nevezte, melynek célja „a Mazsihisz szétzilálása és helyette új hitközségi szervezet alakítása”.

A Mazsihisz elnöke a közgyűlési tagoknak címzett írásában úgy fogalmazott, hogy azt kéri, „akik jóhiszeműen csatlakoztak az új szervethez, lépjenek ki onnan”.

A Neokohn információi szerint a közgyűlésbe egy, a neológ Rabbitestületből delegált, vidéken szolgálatot teljesítő rabbi érintettként azt kérdezte Heislertől, hogy ha nem lép ki a Zsimából, akkor vajon kirúgják a Mazsihisztől. Az elnök igennel válaszolt.

A Mazsihisz vezetője és a rabbik viszonya régóta nem felhőtlen, melyet az is jól példáz, hogy a Heisler Németországból reform rabbit akar hozni az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) zsinagógájának élére.

Lapunk a Mazsihisz ügyeire rálátó forrása szerint a világi vezetés szándékosan nehezedik a klérusra és egy stratégia része külföldi, magyarul nem beszélő vallási vezetőket invitálni a szervezetbe, akit a vezetés könnyebben irányíthat magyar kollegáinál.

Németországból hívna rabbit a Mazsihisz vezetése

A Mandiner szerint nem aratott osztatlan sikert a Heisler András elnök által felvezetett ötlet.