Németországból hívna rabbit a Mazsihisz vezetése

A Mandiner információi szerint nem aratott osztatlan sikert a Heisler András elnök által felvezetett ötlet. Sőt, tovább éleződik az ellentét a hitközségi szövetség világi és vallási vezetése között – írja a konzervatív portál riportjában.

Újabb fejezetéhez érkezett a Mazsihisz világi vezetése és a rabbikar közötti vita. Heisler András elnök ugyanis a hitközségi szövetség hétvégi közgyűlésén bejelentette, tárgyalás kezdődött egy Németországban élő, 35 éves rabbival az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) zsinagógája vallási vezetői posztjának betöltéséről. Az online megtartott, a közösségi médián keresztül közvetített beszámolóban elhangzott, hogy a rabbi Izraelben született, az anyanyelve angol, de a magyar nyelv elsajátítását egy éven belül vállalja.

Információink szerint a bejelentés nem kis ellenérzést váltott ki a (virtuálisan) jelenlévő rabbik körében,

nemtetszését fejezte ki mások mellett Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, volt országos főrabbi is.

A Mazsihisz honlapján elérhető közlemény szerint a tiltakozók alapvetően nem a külföldi rabbit bírálják, hanem a „magyar rabbikat védik, utóbbiakat kellene előnyben részesíteni, azokat, akik az itteni rabbiképzőben végeztek és jártasak a neológiában”.

Többen szóvá tették azt is, hogy egy ilyen súlyú kérdésben előbb a rabbikarnak kellene döntenie, csak azt követően tárgyalni az érintettel.

A teljes cikk itt olvasható.

„Sötét diktatúrákat idéző, arcátlan hozzáállás”

Lapunk birtokába jutott Róna Tamás főrabbi levele, amelyben kritizálja: nem engedték csatlakozni a Mazsihisz vasárnapi közgyűléséhez.