„Sötét diktatúrákat idéző, arcátlan hozzáállás”

Lapunk birtokába jutott Róna Tamás főrabbi levele, amelyben kritizálja: nem engedték csatlakozni a Mazsihisz vasárnapi közgyűléséhez.

A levél így szól:

„Tisztelt Közgyűlési Tagok!

Sajnos Heisler András elnök úr és dr. Kunos Péter igazgató úr bosszúhadjárata tovább folyik ellenem:

Ma, azaz 2020. dec. 13., vas. 9:43 perckor vettem kézhez Kunos igazgató úr levelét, melyben 17 (!) perccel a közgyűlés előtt arról tájékoztat, hogy „fentiek alapján megállapítottam, hogy Ön taghitközségnél alkalmazott rabbinak nem minősül, így a Közgyűlésnek sem tagja, így a mai Közgyűlésen sem részvételi sem szavazati jog nem illeti meg.”

Azon túl, hogy részletes válaszlevélben fogom kifejteni Kunos igazgató úrnak, hogy miért vagyok továbbra is közgyűlési tag, önmagában felháborító,

sötét diktatúrákat idéző arcátlan hozzáállás,

hogy a közgyűlés megkezdése előtt negyed órával közli az ügyvezető, hogy nem tekint közgyűlési tagnak!

Kijelentem – attól függetlenül, hogy a mai közgyűlésen nem jelentem meg a felesleges vitákat elkerülendő -, hogy magamat továbbra is a MAZSIHISZ közgyűlési tagjának, a rabbitestület tagjának, és annak elnökének tekintem.

Tisztelettel:

dr. Róna Tamás”

Mint lapunk megírta, nemrég új zsidó vallási egyesület alakult, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület, azaz ZSIMA, amelyet tíz neológ zsidó egyházi személy alapított.

Az immár bejegyzett szervezet vezetője Róna rabbi, aki jelenleg is a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, annak ellenére, hogy a hazai neológiát képviselő hitközségi szövetség vezetése, Heisler András elnök nyomására, még szeptemberben felmondta a munkaviszonyát.

A rabbikar és az általa vezetett vidéki hitközségek egységesen kiálltak a főrabbi mellett, ám a Mazsihisz elnöke negligálta a tiltakozásokat.

Az ortodoxiával és az EMIH-hel is együttműködne az új zsidó vallási egyesület

Miután a Mazsihisz vezetése felmondott neki, új vallási egyesületet alapított Róna Tamás.