Le a kalappal David Schoen előtt!

A Neokohn főszerkesztője

 

A Donald Trump, volt elnök elleni impeachement-eljárásban Trump ügyvédi csapatának vezetője azt állítja, hogy az első szenátusi meghallgatás napján azért nem viselt kipát, mert „senkit sem akart megbántani”.

Az ortodox zsidó David Schoen védőbeszédéről szóló videó az egész internetet bejárta, ugyanis a beszéd közben, mielőtt egy korty vizet ivott volna, a fejére tette a kezét.

A zsidó vallásjog szerint étel és ital fogyasztása előtt áldást kell mondani, ezt pedig fedetlen fővel nem lehet, Shoen viszont nem viselt kipát a Szenátusban, amit azzal indokolt, hogy „senkit sem akart megbántani”.

A zsidó hírodalakon komoly vallásjogi diskurzus indult arról, hogy vajon elégséges-e, hogy Schoen csak a kezét tette fel a fejére (a legtöbb vélemény szerint egyébként nem), mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Schoen a kezében tartotta az ásványvizes palack kupakját is, ami viszont már elégséges kellene legyen ahhoz, hogy feje ne csak saját keze által legyen letakarva.

Egy dologban azonban mindenki egyetért az ortodox zsidó hírportálokon: Schoen

„megszentelte Isten nevét azáltal, hogy annak dacára, hogy a körülmények »nem voltak a legmegfelelőbbek« mégis áldást mondott a vízre, amit ivott”.

És tényleg. Valóban a zsidó büszkeséget erősíti az a tény, hogy egy ortodox ügyvéd ilyen magas szinten praktizál és praxisa közben jottányit sem (na jó, talán csak egy jottányit) enged a zsidó vallásjogi törvényekből és zsidó szokásokból.

Mikor Schoent arról kérdezték, hogy miért gondolja, hogy a kipa viselése bárkit megsértett volna, az ügyvéd azt válaszolta, hogy a kipa „egy amolyan furcsa dolog, amit sokan csak bámulnának és elvenné a figyelmet a tényleges mondanivalóról”.

Ez a válasz, legalábbis nálam, még egy jópont Schone-nak, akkor is, ha történetesen nem értek vele egyet.

Mert mégis kit érdekel, ha bámulnak?

Kippah

DidYouKnow why #Trump #impeachment lawyer David Schoen touch his head while drinking water: Mr. Schoen is an observant #Jew who must cover his head when he …

A CNN riportere, aki az előbbi kérdést is feltette, még egy lépéssel tovább ment és megkérdezte, vajon utólag visszatekintve jó döntésnek tartja-e, hogy levette a kipáját, hiszen így még nagyobb médiafigyelmet generált az eset. Ráadásul a kipát Schoen minden bizonnyal a tárgyalóterembe érve vette le, mert az épület előtt még a jellegzetes zsidó fejfedővel látták.

Schoen azt mondta, hogy még nem tudja, hogy a további meghallgatásokon fogja-e viselni kipáját, de annyit mindenképpen elmond, hogy a Szenátus „rendkívül megértő volt a szombattartásra vonatkozóan és a tárgyalásokat ennek figyelembevételével időzítették”.

Tudom-tudom, Amerika más. De talán mégsem annyira. A CNN riporterének kérdéséből ugyanis nem az derül ki, hogy bármi baj volna azzal, hogy egy kipás ortodox zsidó ilyen nagy nyilvánosságot kapott ügyben lát el jogi védelmet, hanem azt találta furcsának a CNN Trumppal és csapatával aligha szimpatizáló riportere, hogy

Schoen úgy érezte, nincs helye egy ennyire hangsúlyos vallási szimbólumnak a Szenátusban.

Ez itt a kérdés, és ebben a tekintetben Magyarország, vagy Európa bármely más országa aligha különbözik az Egyesült Államoktól. Nem a megbújás és az identitás elrejtése lesz az, ami kiváltja a többségi társadalom elismerését, hanem annak büszke felvállalása.

De talán így volt jobb. Így már ugyanis nem csak azt tudja a világ, hogy az ortodox zsidók olyan furcsa kis fejfedőt hordanak, hanem azt is, hogy még egy korty vizet sem iszunk azelőtt, hogy ne említenénk meg Isten kegyelmét. Ezért pedig le a kalappal David Schoen előtt!

Trump új ügyvédje szerint Jeffrey Epstein nem lett öngyilkos

A volt elnököt a második impeachment-tárgyalás során David Schoen atlantai ortodox zsidó fogja képviselni.