Trump új ügyvédje szerint Jeffrey Epstein nem lett öngyilkos

A volt elnököt a második impeachment-tárgyalás során David Schoen atlantai ortodox zsidó fogja képviselni. Schoen korábban zsidó érdekekért is harcolt — írja a The Times of Israel.

David Schoen egyike annak a két ügyvédnek, akik Donald Trumpot fogják képviselni az impeachment ügyében. Schoen korábban zsidó ügyekért is küzdött. Ő és Bruce Castor fogják lecserélni azokat a jogászokat, akik Trump szenátusi tárgyalása előtt mondtak fel. A vád az elnök ellen az, hogy ő tüzelte fel a lázongókat január 6-án, akik megostromolták a Capitoliumot. A csere stratégiai konfliktus miatt történhetett: a volt ügyvédek arra akartak fókuszálni a védelem során, hogy az alkotmány megengedi-e azt, hogy egy volt elnököt ítéljenek így el, míg Trump arra akar fókuszálni, hogy bebizonyítsa azt a vádat, hogy Joe Biden csalással nyerte meg a választásokat.

Schoen a Beth Jacob nevű atlantai ortodox zsinagóga tagja. Ő küzdött a volt elnök Jimmy Carter ellen egy 2011-es perben, amiben azzal vádolták a volt elnököt, hogy “hamis és félrevezető állításokat” fogalmazott meg a “Palesztina: Béke és nem apartheid” című könyvében. Schoen hónapokon belül visszavonta perkeresetet, ami Carter és a kiadója szerint megnyerhetetlen volt a szólásszabadság védelmének köszönhetően.

Trump öt ügyvédjétől is megvált alig több mint egy héttel szenátusi tárgyalása előtt

Az ügyvédek között véleménykülönbség volt a február 8-i héten kezdődő alkotmányossági vádeljáráson tervezett érvelések tekintetében.

Az Amerikai Cionista Szervezet testületi tagjaként azért is kampányolt, hogy nyilvánítsák felelőssé a Palesztin Felszabadítási Szervezetet és a Palesztin Hatóságot terrorakciókért.

Shmuel Herzfeld washingtoni rabbi Schoen weboldalán egy “ügyfeleiért keményen küzdő” ügyvédként méltatja a férfit, aki a Herzfeld által is vezetett Zsidó Ügyek Koalíciója-Amcha nevű szervezetet többször is képviselte. Ez a zsidók és Izrael mellett kiálló szervezet azonban több éve nem aktív.

Tavaly Roger Stone-t is ő képviselte: Trump barátját és tanácsadóját azzal vádolták, hogy tanúkat befolyásolt, és akadályozta az igazságszolgáltatást a Trump 2016-os kampánya és Oroszország kapcsolatát felderíteni akaró szövetségi nyomozás során. Stone-t elítélték, de Trump elengedte neki a 40 hónapos büntetését, és kegyelemben részesítette.

Schoen Jeffrey Epstein-t, a gyerekkereskedelemmel megvádolt, bukott vállalkozót is védte volna a bíróságon. Epstein 2019 augusztusában, tárgyalása előtt ölte meg magát a börtönben.

Schoen azt mondta az Atlanta Jewish Times-nak tavaly, hogy Epstein-t igazából meggyilkolták.

Több ügyvéd, akik az első impeachment-tárgyalás alatt védték Trumpot – itt az volt a vád, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára azért, hogy nyomozzanak Biden ellen – most nem vállalták a védelmét,  köztük az alkotmányos jog szakértője, Alan Dershowitz sem. Ekkor a szenátus felmentette az elnököt a vád alól.

Trump kegyelmet adott az idősebb Kushnernek és Paul Manafortnak is

A ciklusa utolsó hónapjában járó elnök két nap alatt közel 50 embernek adott kegyelmet, vagy enyhítette büntetésüket.