A Mazsihisz szerint nincs köze taghitközségéhez, Nagykőrös milliókat követel

Tovább folytatódik a konfliktus a Mazsihisz világi vezetése és rabbitestületének elnöke, Róna Tamás neológ főrabbi, illetve a világi vezetés és a nagykőrösi hitközség között.

Lapunk birtokába került a levél, melyet Heisler András Mazsihisz-elnök és Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója írt a közgyűlés tagjainak.

A levélben vitatják a kecskeméti bíróság korábbi döntésének érvényességét, mely megállapította, hogy Róna rabbi rendelkezik taghitközséggel kötött munkaszerződéssel, tehát a rabbitestületnek és a közgyűlésnek is tagja, s így jogtalanul zárta ki korábban Kunos a Mazsihisz közgyűléséből.

A Mazsihisz jogtalanul törölte Róna Tamást a közgyűlési névjegyzékből

Egy jogerős bírósági ítéletből vált világossá, hogy a Mazsihisz jogtalanul törölte Róna Tamás neológ rabbit a közgyűléséből.

Mint a Heisler és Kunos által jegyzett levél most érvel, valójában az ítélet Róna és a nagykőrösi hitközség közötti jogi vitában hozott ítéletet, „a perben a Mazsihisz semmilyen módon nem vett részt, arról nem is értesült, így dr. Róna Tamás főrabbi és a Mazsihisz közötti vitás kérdésekre a dr. Róna Tamás főrabbi által csatolt ítélet hatálya nem terjed ki.”

Kunos itt lényegében azzal érvel, hogy a Mazsihisznek a nagykőrösi hitközséghez, mely egyébként a botrányok által sújtott szervezetnek taghitközsége, nincs is köze.

Lapunknak eközben birtokába jutott Feldmájer Péter levele is, melyet Kunosnak írt, s melyben tisztázza, hogy a Mazsihisz közgyűlése 2021-ben úgy döntött, hogy 4 millió forintot biztosít bármely rabbi javadalmazására.

Mivel jogerős bírói ítélet állapította meg, hogy Róna főrabbi érvényes és hatályos szerződést kötött a Mazsihisz egyik taghitközségével, a nagykőrösi hitközség ezért követeli Kunostól, hogy

utalja át a közgyűlés által megszavazott 4 millió forintot.

Eközben a Zsima népszerűsége töretlenül növekszik, nemrég újabb neológ rabbi csatlakozott a szervezethez, a legfrissebb hír pedig, hogy már hat kárpát-medencei hitközség lett a Zsima tagja.

Már hat hitközség csatlakozott a Zsimához

Az együttműködés célja a Kárpát-medencei magyarajkú hitélet, oktatás és kultúra erősítése, a jövő generációknak történő átörökítése – írja a Zsima honlapja.