A Mazsihisz jogtalanul törölte Róna Tamást a közgyűlési névjegyzékből

Lapunk birtokába került a kecskeméti törvényszék ítélete, mely szerint Róna Tamás neológ rabbi rendelkezik taghitközséggel kötött munkaszerződéssel, tehát a rabbitestületnek és a közgyűlésnek is tagja – ahonnan jogtalanul törölték.

Mint Róna birtokunkba került levelében írja, melyet a Rabbitestületnek és a Mazsihisz közgyűlésének címzett,

„egész egyszerűen a világi vezetés törölt a közgyűlési névjegyzékből, illetve azt hirdeti, hogy nem tekint a rabbitestület tagjának, illetve elnökének”, mely szerinte „minden jogalapot nélkülöz”.

Mint Róna írja,

„ezen hazugságfolyamat végére is a bíróság tett pontot: A Kecskeméti Törvényszék a köztem, mint felperes és a Nagykőrösi Zsidó Hitközség, mint alperes közötti perben, kérelmemet jóváhagyva megállapította, ‘a bíróság a munkaszerződést figyelembe véve, valamint a felek előadását rögzítve megállapította, hogy a felek között 2021. január 3-án megkötött munkaszerződés érvényes és hatályos, ez alapján a felperesnek munkavégzési kötelezettsége van, míg az alperesnek pedig a munkavégzésért a szerződésben megállapított munkabért ki kell fizetnie.'”

Mit is jelent mindez?

„Azt, hogy a MAZSIHISZ konok világi vezetése alapszabály-ellenes hozzáállása okán világi bírósággal voltam kénytelen kimondatni, hogy rendelkezem taghitközséggel kötött munkaszerződéssel, melyből egyenesen adódik, hogy a rabbitestületnek és a közgyűlésnek is tagja vagyok.”

Levele végén Róna ironizálva utal rá, hogy a Mazsihisz a kecskeméti törvényszéket már igazán nem nevezheti a „neológia ellenségének,” mint őt.

Róna a továbbiakban várja, hogy a világi vezetés visszahelyezze a küldötti névjegyzékbe.

Lapunk birtokába került a kecskeméti törvényszék jogerős ítéletének is, mely megerősíti a fentieket.

Miről is van szó?

Mint emlékezetes, a neológ Magyarhoni Zsidó Imaegyelet (ZSIMA) vezetője Róna Tamás rabbi, aki jelenleg is a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, annak ellenére, hogy a hazai neológiát képviselő hitközségi szövetség vezetése, Heisler András elnök nyomására, még 2020 szeptemberben felmondta a munkaviszonyát. A Mazsihisz 2020 decemberi közgyűlése előtt nem sokkal Kunos Péter közölte Rónával, hogy a rabbi nem tagja a Mazsihisz közgyűlésének. Róna ezt akkor „sötét diktatúrákat idéző arcátlan hozzáállásnak” nevezte, most pedig bírósági ítéletből vált világossá, hogy igaza is volt.

Petrovics Péter neológ rabbi: Az út, amit a Mazsihisz kínál a rabbijainak, elfogadhatatlan

Petrovics elhagyta a Mazsihiszt és a Zsimánál folytatja munkáját. Lapunknak adott interjújában a távozás okairól kérdeztük.