A titkosszolgáktól az anticionista fagyiig – Heti Grün

Kémbotrány és dühös zsidók, anticionista fagyi és rasszista fantom. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Magyarország

A kémszoftver-ügyről több, higgadtságot képviselő cikket is közölt lapunk.

Botrányt csinálni abból, hogy a titkosszolgálatok teszik a dolgukat, csak politikai hangulatkeltésre jó, semmi másra – írta például Gallai Tamás.

A Pegazus-ügynek igen sok szála vált és még válik majd ismertté, és további értelmezéseket megalapozó fejleményei lesznek. Benkő Balázs azt elemezte, hogyan került a Menóra és a Pegasus-ügy az ellenzék boncasztalára.

A napokban a „kémbotrányként” emlegetett Pegazus-ügyről keringenek a hírek a világsajtó hasábjain, melyet sokan immár gránitszilárdságú bizonyítékokkal alátámasztott történetként kezelnek, miközben az ügy még csak napokkal ezelőtt robbant ki, és semmiféle hathatós nyoma nincs annak hogy a magyar kormány is része lenne az amerikai-izraeli érdekeltségű magáncég klientúrájának. Izrael ellen bizonyíték sem kell – vonja le a konklúziót Gyenge Dániel.

Más lapok viszont nem hamarkodtak az ítélkezésben. Lehallgató-botrányos cikkéhez olyan címlapképet választott a balliberális lap, melyen Pintér Sándor belügyminiszter egy izraeli zászló előtt áll. A Magyar Narancs nem először közöl ízléstelen cikkeket a zsidóságról – derül ki összeállításunkból.

Amerika

Nem igen tudom elképzelni azt – és remélem, hogy nem tévedek –, hogy ha Magyarországon naponta támadnának zsidókra, csend honolna körülöttünk – írja Gulyás Virág az amerikai zsidókról, akik még nem eléggé mérgesek.

A Ben & Jerry’s óriás vállalat nem csak a túl árazott jégkrémjeiről híres manapság, hanem arról is, hogy aktívan állást foglalnak különböző “hot-button” politikai helyzetekben – írja Kollár Cynthia.

Rod Dreher a lapunknak adott interjúban beszélt arról, hogy miért vesztették el az amerikai konzervatívok a kultúrát, hogy valójában mit gondolnak az amerikaiak a progresszív intézkedésekről, és mit tanulhatnak a keresztények az ortodox zsidóktól. Hajdú Tímea lapszerkesztőnk írása itt olvasható.

Történelem

A rasszizmust, mint ideológiát a szakemberek valójában soha nem vették komolyan, hiszen tudományosan és morálisan egyaránt tarthatatlan fogalmakkal operált, s eredeti formájában nem volt egyéb, mint a társadalmak és az emberek csoportjai között ténylegesen fennálló egyenlőtlenségek „ideológiai igazolása” – írja Pelle János történész a rasszizmus „fantomjáról”.

Július elején döntést hoztak az elzászi Struthof koncentrációs tábor 4 millió eurós felújításáról. Az évi 200 ezer látogatót vonzó náci létesítmény az egyedüli ilyen jellegű hely Franciaországban. Sarah Copier Steiner írása Párizsból.

Fegyvertartás-vita

Csehország és a cseh nép nem olyan, mint Európa többi akla és nyája, amiket erős szépítő kifejezésekkel „szabad országoknak” és „művelt társadalmaknak” szokás hazudni. Amikor az Európai Unió a fegyverjogi irányelve újabb szigorításával 2017-ben még több ember kezéből akarta kicsavarni a lőfegyvereket, a csehek fellázadtak. Ennek eredménye most az az alkotmánymódosítás, ami a nyugati világban egyedülálló módon ismeri el az ember fegyveres védelemhez való jogát – írja Gallai Tamás.

A rémhírektől a viccekig – Heti Grün

Erősödő nemzeti vezetők és megigazult Zsima, kutató Izrael és antiszemita viccek.