A rémhírektől a viccekig – Heti Grün

Erősödő nemzeti vezetők és megigazult Zsima, kutató Izrael és antiszemita viccek. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjú

Kiss Rajmund a Mathias Corvinus Collegium diplomácia műhelyének vezetője. Megyeri A. Jonatán főszerkesztőnek adott interjújában beszél a keleti nyitásról, hazánk és Izrael kapcsolatáról, és arról, hogy miért adna jeles osztályzatot a magyar diplomáciának.

Magyar zsidóság

Lapunk birtokába került Derce Tamás volt újpesti polgármester levele, melyet Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt. Levelében panaszolja, hogy mazsihiszes rabbi hurrogta le, mikor Bíró Lászlót kritizálta.

Hasonlóan lapunk birtokába került a kecskeméti törvényszék ítélete, mely szerint Róna Tamás neológ rabbi rendelkezik taghitközséggel kötött munkaszerződéssel, tehát a rabbitestületnek és a közgyűlésnek is tagja – ahonnan jogtalanul törölték.

A Zsima arról tájékoztatta lapunkat, hogy Petrovics Péter neológ rabbi is elhagyta a Mazsihiszt és megerősítve tagságát immár hivatalosan is a Zsimához tartozik. Petrovicsot kérdeztük a Mazsihisz elhagyásának körülményeiről.

Izrael

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér eltöprengett, hogy mit keres Izrael a Kaukázusban.

Amerika

Hetvenöt évvel ezelőtt született George W. Bush egykori amerikai elnök, aki a 2000-es évek elején a világ elsőszámú szuperhatalmát irányíthatta, és egyike volt azon vezetőknek akik két cikluson keresztül kormányozhattak az amerikai polgárok akaratából. Fontos ezt kiemelni, hiszen manapság Bushról szélsőségesen megoszlanak a vélemények, és nagy megrökönyödésemre többnyire csak heves becsmérléssel, szidalmazással találkozni amikor elnöksége szóba kerül – írja Gyenge Dániel.

Történelem

„Minden este azért imádkozom, hogy tehetséges legyek” – írta naplójában a 15 éves Szenes Hanna, aki nem is sejthette, hogy egy nap Izrael nemzeti hőse lesz. A fiatalon meggyilkolt költőről 100. születésnapja alkalmából emlékezett lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea.

A korabeli magyar viccek, melyekből több gyűjtemény is megjelent, tükrözték a diktatúra felszíne alatt zajló tömeglélektani jelenségeket, a tömegek spontán reakcióit.  De nehéz nyomára bukkanni azoknak az elfojtott, de bizonyos helyzetekben felszínre törő előítéleteknek sem – írja Pelle János történész.

Valódi problémák – Heti Grün

Mit tanult Hajdú Péter és miért ignorálják a Vasgárdát? Miért problémás a jobbikos indulás és miért lángolnak a kanadai templomok?