Valódi problémák – Heti Grün

Mit tanult Hajdú Péter és miért ignorálják a Vasgárdát? Miért problémás a jobbikos indulás és miért lángolnak a kanadai templomok? Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjú

Hajdú Péter ismert műsorvezető, vállalkozózó, jelenleg pedig a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója. A cég, melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix, két televízió csatornát is működtet, egyre növekvő nézettséggel. Származásról, családról, hitről és szakmai sikerekről beszélgetett Hajdú Péterrel Megyeri A. Jonatán főszerkesztő, a beszélgetésből pedig kiderül, hogy mit tanult Hajdú az korábbi tévedéseiből, hogy merre tart szakmai és magánélete, és hogy fogja-e vezetni a Frizbi című műsort.

Történelem

2015-ben és 2019-ben két, figyelemre méltó kötet jelent meg magyarul a két világháború közötti korszak romániai fasiszta mozgalmáról, Mihály Arkangyal Légiójáról, ismertebb nevén a Vasgárdáról. Mivel hazai visszhangját nem találtam, a szerzőt, a jeles történészt, Miskolczy Ambrust kérdeztem meg, jelent-e meg recenzió vagy kritika az Antiszemitizmus, mitológia, vallás alcímű könyveiről, melyek közül első az 1927 és 1937, a második pedig az 1937 és 1964 közötti időszakkal foglalkozik – írja Pelle János történész.

Belföld

Mint azt lapunk is megírta, a jobbikos Szilágyi György több baloldali ellenzéki párt támogatásával is indul a budapesti 14. sz. országgyűlési egyéni választókerületben tartandó ellenzéki előválasztáson. A Wiesenthal Központ igazgatója most arról beszélt lapunknak, hogy a jobbikos indulás az előválasztáson „problémás a zsidó közösség számára”.

Kultúrharc

Kanadában az elmúlt hetekben templomokat gyújtottak fel és királynők szobrait döntötték le, miután újra felszínre jöttek az őslakosokkal szemben elkövetett bűnök. A templomok elleni támadássorozatról Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője írt.

A kitalált nyelvtől a téveszmékig — Heti Grün

Az antiszemita összefogóktól a tárgyaló Mazsihiszig, a Chauvin-ügytől a német biztonságig, a Teremtő kihagyásától a cionista ankétig.