A kitalált nyelvtől a téveszmékig — Heti Grün

Az antiszemita összefogóktól a tárgyaló Mazsihiszig, a Chauvin-ügytől a német biztonságig, a Teremtő kihagyásától a cionista ankétig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Politika

Mint arról lapunk is többször beszámolt, folyamatosan alakul az ellenzéki előválasztás során megméretés elé álló politikusok névsora, és a jelölések között számos ellentmondásos figura is akad, főleg a Jobbik soraiból. Az ellenzéki, baloldali-liberális pártok sorra állnak be antiszemita és rasszista jelöltek mögé, lapunk ezeknek nem a teljesség igényével készült összeállítását adta a héten.

Magyar zsidóság

Korábbi elutasító magatartása után immár tárgyalna a Mazsihisz vezetése az örökjáradék újraelosztásáról, azonban az összegből az érdekképviselete alá tartozó két reformközösségnek adna.

Amerika

Huszonkét év hat hónap letöltendő fegyházbüntetést szabott ki a minneapolisi járásbíróság Derek Chauvin-ra, a minneapolisi rendőrség volt közrendvédelmi járőrére, akinek intézkedése közben életét vesztette a többszörös visszaeső erőszakos bűnelkövető és szívbeteg kábítószerfüggő George Floyd. Gallai Tamás harcos publicisztikát írt az ügyben.

Európa

Sajnos a német társadalom nagy része úgy látszik hozzászokott már ahhoz, hogy a migránsok bűncselekményeit fásultan, a mai német realitás részeként elfogadja. Pedig a német közbiztonság a tömeges bevándorlás korszaka előtt, körülbelül 2010-ig, legendás volt. Krisztina Koenen írása Berlinből.

Kultúra

David Berlinski, matematika és filozófia professzor szerint a tudomány nem tudja megcáfolni Isten létezését, és sok tudós képes bármilyen áltudományos teóriát elhinni, csak ki tudja hagyni a Teremtőt a képletből. Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője írt a szekuláris zsidóról, aki szerint az ateizmus téveszme.

A Perzsa nyelvleckék című film abszurd elemek segítségével próbálja meg ábrázolni a holokausztot és azt, hogy mire képes az ember a túlélésért. A filmről Hajdú Tímea írt recenziót.

1946 június végén a Magyar Cionista Szövetség (MCSZ) rendezésében ankétot rendeztek a vérvádról az Újlipótvárosban. A történetet Pelle János történész eleveníti fel.

A Magyarországért vívott csatától a kövér zsidókig — Heti Grün

Öröklődő holokauszt-gének és konzervatív-progresszív összecsapás, Izraelt támadó rabbi és kiűzött francia zsidók.