Antiszemita beszivárgástól az osztályharcos pápáig — Heti Grün

Antiszemita beszivárgás, orosz-német férfibarátság, felmondott rabbi, világhírű zongorista, ismeretlen kapitány, protonyilas hősök, túlzott várakozások, osztályharcos pápa. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Veszprémy László Bernát a borsodi országgyűlési választás után azon tűnődik, hogy tulajdonképpen mi értelme volt az ellenzék teljes morális önfeladásának? Emlékeztet rá, hogy az antiszemiták beszivárgása a zsidóság hagyományos politikai táborába az Egyesült Királyságban azt eredményezte, hogy a zsidóság végérvényesen elfordult a baloldaltól.

Eperjesi Ildikó annak apropóján veszi górcső alá Putyin és Schröder baráti kapcsolatát, hogy az állítólag megmérgezett Navalnij ellenzéki politikus az orosz elnök „kifutófiújának” nevezte az egykori német kancellárt, akit egyébként is rendszeresen bírálnak hazájában amiatt, hogy másfél évtizeddel ezelőtt „elszegődött” Putyinhoz.

A Mazsihisznél hétfőn felmondott Darvas István főrabbinak elege lett abból, hogy bármit mond a vallási vezető, annak rögtön politikai üzenete lesz. A Heti Tévében távozását többek között azzal indokolta, hogy „az a közhangulat, ami a magyarországi zsidó közösségen belül uralkodik, nem igazán teszi lehetővé, hogy az ember a feladatára tudjon koncentrálni. Arra a feladatára, amiért azt választotta, hogy ő rabbi lesz.”

Wallenstein Róbertnek londoni otthonából mesélt életéről és munkásságáról Frankl Péter világhírű zongorista, akinek  85. születésnapjáról a napokban a Művészetek Palotájában (MüPa) koncerttel emlékeztek meg.

Pelle János ezen a héten a kevéssé ismert Borbély-Maczky kapitány történetét idézte fel, aki már 1930-as, miskolci főispáni beiktatásán is szélsőséges antiszemita beszédet mondott, melyben a zsidókérdés megoldását tűzte ki célul.

Felfigyeltünk rá, hogy kiállításokon és konferenciákon állami támogatásból magasztalták a Rongyos Gárdát, kiemelt helyen kezelve azt a Héjjas Ivánt, aki szadista gyilkos csapatával halomra ölte a zsidókat 1919 őszétől, és aki alapítója volt az antiszemita szervezetnek, amely a nyilas mozgalom szellemi elődjének tekinthető.

Nagy Gabriella lehűti a történelmi jelentőségű, izraeli-libanoni tárgyalásokkal kapcsolatos túlzott várakozásokat, mivel szerinte a bejrúti vezetés, bár tárgyal a „cionista ellenséggel”, de még véletlenül sem akarja a normalizáció látszatát kelteni.

Gallai Tamás a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű új pápai enciklikáról szedi le a keresztvizet. Többek között azt veti az általa osztályharcos pápának nevezett szerző szemére, hogy Ferenc pápa szerint a tulajdonhoz való jog másodlagos az emberi méltósághoz képest, nem az emberi méltóság biztosítéka.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Bukott demokratáktól a szereptévesztő szakemberekig — Heti Grün

Bukott demokraták, visszakozó elnökjelölt, számító tévévita és felelős ortodoxok.