Putyin és Schröder: egy „férfibarátság” anatómiája

Gerhard Schröder volt német kancellárt rendszeresen bírálják hazájában amiatt, hogy másfél évtizeddel ezelőtt „elszegődött” Putyinhoz. Most az kavart vihart, hogy Navalnij az orosz elnök „kifutófiújának” nevezte Schrödert.

A volt szociáldemokrata német kancellár, Gerhard Schröder sokakat meglepett, amikor a 2005-ös választási veresége után szinte azonnal orosz állami nagyvállalatoknál vállalt zsíros állásokat, magyarán üzleti tőkére váltotta a politikai karrierjét.

Putyin és Schröder különös barátságának antréja 2004-re datálható, amikor utóbbi még német kormányfő volt. Addigra már sokaknak feltűnt, hogy a kancellár tartózkodik Putyin orosz elnök bírálatától, aki bizony ekkorra már megmutatta oroszlánkörmeit, már ami az autoriter vezetési stílust illeti például a Jukosz vezetőjének, Mihail Hodorkovszkijnak a letartóztatásával, és a második csecsenföldi háborúban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekkel.

Egy újságíró próbált Schröderből némi bírálatot kicsiholni az orosz elnöknek címezve, de amikor ez sehogy sem sikerült, nyíltan rákérdezett: – Akkor Putyin egy kifogástalan demokrata? – Igen! – érkezett rá a határozott válasz. Ettől fogva rendre Schröder szájába adják, hogy Putyin „ist ein lupulreiner Demokrat”, vagyis az orosz elnök „vegytiszta” demokrata.

A volt német kancellárnak nagyon megérte szépen nyilatkozni Putyinról.

Schröder ugyanis vezetői állásokat tölt be a legfontosabb orosz energetikai cégeknél, amivel ugyancsak jelentősen ki tudja egészíteni az amúgy sem csekélyke kancellári nyugdíját.

Jelenleg a Rosznyefty orosz olajipari vállalat felügyelő tanácsának az elnöke, emellett az épülő Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetékprojekt igazgatótanácsának az elnöke, és nem mellesleg Vlagyimir Putyin barátja, akivel rendszeresen együtt partizik. Az orosz elnök egyszer még szánkózni is elvitte.

Schröder pedig meghívta az orosz elnököt a hatvanadik születésnapjára, amit Hannoverben ült meg, de a hetvenediket is Putyinnal együtt ünnepelte, a 75.-re pedig már az orosz elnök adott a tiszteletére bankettet Szentpéterváron. Schröder hetvenedik születésnapja egyébként egybeesett a Krím félsziget egyoldalú orosz elcsatolásával és Kelet-Ukrajna lerohanásával.

Németországban emiatt sok bírálat éri a volt kancellárt, aki azonban kikéri magának: ez az ő élete, azt csinál vele, amit akar.

Az elmúlt napokban aztán Alekszej Navalnijtól kapott Schröder komoly kritikát. Az orosz ellenzéki vezető, akit augusztusban több nyugati laboratórium vizsgálatainak egybehangzó eredménye alapján egyértelműen Novicsok idegméreggel akartak meggyilkolni, és akit egy berlini kórházban hoztak helyre, a Bild című lapnak nyilatkozva Schrödert Putyin „kifutófiújának” nevezte, és azt állította, hogy a volt kancellár titokban is nagy pénzeket kap az orosz államtól.

Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin. Egy régi barátság. Fotó: Kremlin.ru

Navalnij arra alapozta ezt a gyanúját, hogy ügyvédként már több korrupciós üggyel is foglalkozott hazájában, és volt betekintése energetikai óriáscégek aktáiba is, de azt elismerte, hogy bizonyítékkal nem tudja alátámasztani állítását. Az orosz politikus egyébként arra reagált, hogy Schröder szerint „csak spekuláció” az, hogy Navalnijt meg akarták mérgezni.

„Az elmúlt időszakban Schröder több párttársát is meginterjúvolták a témában” – magyarázta a Neokohnnak Pompéry Judit, a Berlini Szalon háziasszonya. „Gernot Erler, aki évtizedek óta Schröder párttársa, elvtársa és szimpatizánsa, elmondta, bármiről lehet vele kritikusan beszélni, de Putyinról soha. SPD-pártpolitikusokként sok mindenben egyetértenek, de Putyin kérdésében nem”.

Pompéry Judit minderre egyfajta pszichológiai magyarázattal szolgál. Mint lapunknak mondta: „Schröder amióta csak feltűnt a politika színpadán a német szociáldemokrata párt, az SPD ifjúsági szervezetének, a JUSOS-nak a vezetőjeként, mindig fess, jó kötésű, jó kiállású, szexi, macsó pasas volt. A szexi, macsó imázshoz pedig hozzátartozik az ő férfibarátságokról alkotott felfogása. Ezt egyébként egyes elemzők összefüggésbe hozták Helmuth Kohllal, akivel Schröder semmilyen szempontból nem említhető egy lapon, hacsak annyiban nem, hogy mindkettő kancellár volt valaha” – mondta Pompéry Judit hozzátéve, hogy Kohl is „a férfibarátságra hivatkozva tagadta meg annak idején a pártfinanszírozási információk kiadását.

Nos, ugyanilyen férfibarátság alapján ragaszkodik Schröder Putyinhoz, amivel a volt kancellár az egyébként is halódó SPD-nek rendkívül rossz reputációt csinál”.

Schröder maga pedig úgy magyarázza a Putyinhoz fűződő különös barátságát, hogy „mindkettőnk családja borzasztóan megszenvedte a második világháborút. Én az apámat vesztettem el, Putyinnak pedig a bátyja halt meg a Leningrád elleni német ostromban”.

A volt kancellár egyébként nem egyszerűen nem bírálja Putyint, hanem már többször is a védelmére kelt. A Kreml kijelentéseivel összhangban nehezményezte például korábban azt, hogy a NATO keretein belül német katonák állomásoznak Litvániában, ami a katonai szövetség tagjait felbőszítette. Sőt Schröder kifejezetten méltatta Putyint „racionális viselkedéséért”.

A volt kancellárnak némileg meglepő helyről siettek a védelmére. A jobboldali populista bevándorlás-ellenes Alternative für Deutschland (AfD) frakcióvezetője, Alexander Gauland kijelentette: „Navalnij ezzel a kijelentésével kinyilvánította, hogy nem volt gyerekszobája. Mi melegen fogadtuk a hazánkban, jó bánásmódban részesítettük. Ő viszont önigazultan vagdalkozik egy volt kormányfővel szemben, ami nem utal jó neveltetésre”.

Schröder saját párttársa, Karl Lauterbach SPD-s parlamenti képviselő, a párt egészségügyi szakértője viszont azt mondta: „A Navalnij-ügy nemcsak aggasztó, de emberiség elleni bűncselekmény is. Én biztosra veszem, hogy Putyin a felelős érte. Vagy azért, mert nem őrzi megfelelően ezeket a mérgeket, vagy azért, mert ő maga veti be”.

A Németországot az SPD-vel együtt kormányzó CDU külpolitikusa, Norbert Röttgen pedig egyenesen úgy fogalmazott:

„Németországban sokakat szégyenérzettel tölt el, hogy Gerhard Schröder, aki az orosz olaj- és gázüzlet fizetett alkalmazottja, igyekszik eltussolni Oroszország felelősségét. Nagy orosz vállalatok alkalmazottja jelenleg, de egyben korábbi kancellár is. Emiatt a viselkedése az SPD-ben, de más pártokban is szégyennel tölt el sokakat”.

Alexander Lambsdorff gróf, az ellenzéki Szabaddemokraták (FDP) politikusa szerint Schröder viselkedése egyenesen árt a német érdekeknek. „A Gazpromhoz és a Rosznyeftyhez hasonló cégek nem magánvállalatok, hanem az orosz államéi, amely energiapolitikáját fegyverként használja európai szomszédai megfélemlítésére” – vélekedett Lambsdorff.

A CDU és az egyre inkább erősödő Zöldek több politikusa is felszólította Schrödert arra, hogy azonnal adja fel az Oroszországban meglévő posztjait. Mások pedig azt sürgették, hogy Németország álljon el az Északi Áramlat-2-től.

Angela Merkel kancellár is egyértelműen állást foglalt az ügyben, amikor meglátogatta Navalnijt a berlini Charité kórházban, és magyarázatot követelt Moszkvától a Novicsok-mérgezésre.

„Német–orosz barátság ide vagy oda, de Oroszországot már korábban is, újabban pedig még inkább szkeptikusan figyelik a németek” – hívta fel a figyelmet Pompéry Judit, aki szerint az sem javítja a reputációját Schrödernek, hogy már az ötödik feleségénél tart.

Az elemző szerint már az is feltűnő volt, hogy Schröder előző, negyedik feleségével, Doris Schröder-Köpffel együtt két gyereket is adoptált Oroszországból. 2004-ben örökbe fogadtak egy kislányt, majd 2006-ban egy kisfiút.

„Schröder akkoriban már hatvan fölött volt, a felesége pedig elmúlt negyven. Erős a gyanú, hogy ebben az életkorban csak az orosz törvények kijátszásával sikerült nagyon gyorsan lebonyolítani a procedúrát. Vélelmezhető, hogy ebben is szerepet játszott Schrödernek a Putyinhoz fűződő barátsága” – vélekedett Pompéry Judit.

Gerhard Schröder és dél-koreai felesége, Kim Szo Jon. Fotó: MTI/EPA/Pool/Sean Gallup

Az EU-ban egyébként halló fülekre találtak Navalnij szavai, aki újabb szankciókat követelt Moszkva ellen a Novicsok-mérgezésre válaszul. Az uniós külügyminiszterek hétfői tanácsülésükön legalább is erről döntöttek.

Németország és Oroszország egyébként Európa két legnépesebb országaként hagyományosan fontos üzleti partnert lát a másikban. Annak ellenére, hogy Moszkva ellen uniós szankciók vannak érvényben, a németek az elmúlt években gyarapították a befektetéseiket orosz földön.

Az elemző egyébként párhuzamot lát aközött, ahogyan az üzleti érdekek miatt a német politikai elit szemet huny az orosz rendszer visszásságai, és a magyar jogállamiság hiányosságai fölött.

Schröder közben pert indított a Bild ellen mondván, hogy a lap úgy közölte le Navalnij állításait, hogy őt nem kérdezte meg. Pompéry Judit szerint egyébként Navalnij a Schröderrel szemben megfogalmazott vádjaival alighanem a saját ügyének tett rosszat.

Pompéry Judit egyébként úgy látja: Németországban mindig vannak éppen felröppenő divatos, morális témák, amelyeken mindenki felháborodik, mindenki elmondja a véleményét, akkor van egy kis megtorpanás, aztán jönnek más témák és lapoznak, vagyis „business as usual”.

Navalnij megmérgezése miatt ugrott az „új Molotov-Ribbentrop paktum”?

Berlin folytatná, az EP leállítaná a nagyszabású építkezést a Balti-tenger alatt, az USA pedig már korábban szankciókkal ásta alá a projektet.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.