Jönnek az antiszemiták: a baloldal és a Jobbik összefogásának krónikája

Mint arról lapunk is többször beszámolt, folyamatosan alakul az ellenzéki előválasztás során megméretés elé álló politikusok névsora, és a jelölések között számos ellentmondásos figura is akad, főleg a Jobbik soraiból. Az ellenzéki, baloldali-liberális pártok sorra állnak be antiszemita és rasszista jelöltek mögé, az alábbiakban ezeknek nem a teljesség igényével készült összeállítását adjuk.

A zsidók biológiai fegyverétől a DK csodafegyveréig

Veszprém megye 3. számú választókerületében a jobbikos Rig Lajos mögé állt be a DK, maga Dobrev Klára ezt a Facebookon tudatta követőivel, egy Gyurcsány Ferenc feleségével közös kép kíséretében.

Mint emlékezetes, Rig korábban olyan cikket posztolt, amely szerint a cigányságot a zsidók biológiai fegyverként használják.

Csatáry támogatóját a baloldal is támogatja

A DK szintúgy beállt a Simon Wiesenthal Intézetet „nemzetbiztonsági kockázatnak” tartó jobbikos Szilágyi György mögé, erről ismét Dobrev Klára posztolt, aki a jelek szerint nem tud hibázni ezen a fronton.

Mint lapunk korábban megírta, Szilágyi, a Jobbik alelnöke 2013-ban javasolta a Simon Wiesenthal Központ betiltását, melyet „magyarellenes szervezetnek” nevezett.

Szilágyi problémája az volt a központtal, hogy az elítélte magyar fociultrák csoportját, akik Csatáry Lászlót éltető molinót mutattak fel egy mérkőzésen. Mint emlékezetes, Csatáry rendőrtisztként súlyos szerepet vállalt az 1944-es kassai deportálásokban.

Szilágyit korábban az LMP is felvállalta az ellenzéki előválasztáson.

Tavaly még Izraelt „agresszorozta”, de most már biztosan demokrata

Szinte már nem is meglepő, hogy Dobrev jelentette be: Pest megye 3. választókerületben az ellenzéki előválasztáson a jobbikos Pál Gábort támogatja, aki korábban kiállt Gyöngyösi Márton listázása mellett is, és Csatáry Lászlót sem tartotta háborús bűnösnek.

Ezen felül volt jobbikos sajtófőnökként ilyen és ehhez hasonló hírek fűződnek nevéhez:

„Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke kedd délután tette közzé, hogy szerdán 15 órakor sajtótájékoztatót tart Megalakul az Országgyűlés Anticionista Csoportja címmel Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője és Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke a Parlament sajtótermében.”

Tavaly januárban pedig így posztolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump és Izrael mellett szólalt fel:

„Miért is kéne Magyarországnak egyértelműen egy háborúpárti, provokátor, őrült nagyhatalmi vezető és a közel-keleti agresszor oldalára állnia?”

Gyöngyösi és az antiszemitizmus mentengetője

Brenner Koloman jobbikos politikust támogatja a Momentum és az LMP is Győr-Moson-Sopron megye 4. sz. választókerületében.

Brenner idén májusi interjújában védelmébe vette Gyöngyös Márton híres zsidólistázós beszédét: szerinte Gyöngyösi vállalható politikus, mert „nagyon sokszor és minden médiában” elmondta, hogy „nemzetbiztonsági kérdés kapcsán” vetődött fel a kérdése. Ez „hosszú évekkel ezelőtti szerencsétlen megszólalás” volt, „több ízben elnézést kért”, és így „semmilyen formában a jelenlegi helyzetben nem okoz meghasonulást”.

Mint elismételte, Gyöngyösinek „kizárólag nemzetbiztonsági szempontból a többszörös állampolgárok(ra) lett volna rákérdezése, ami Amerikában is létezik, nem lehet szenátusi vagy kongresszusi tag, akinek más állampolgársága is van”.

Brenner nem először mosdatja a Jobbik korábbi antiszemitizmusát.

Tavaly októberben kijelentette: „a Jobbik már nem egy antiszemita párt. Egykori megnyilvánulásaikat pedig a magyar társadalom immunreakciójaként magyarázta”.

A TEV akkori közleménye szerint „a zavaros és összefüggések kuszaságát adó nyilatkozat erősen félrevezető és cinikus, és rávilágít a Jobbik valódi kétarcúságára.” Ugyanis Brenner a TEV szerint „sértő kijelentést tesz, csúsztat, amikor »a magyar társadalom immunreakciójaként« utal a párt korábbi antiszemitizmusára. A »magyar társadalom immunreakciója« szókapcsolat azt feltételezi, hogy a zsidóság valamifajta vírus vagy kórokozó, amelyre a magyar társadalomnak reagálnia kellett.”

A kitöréstúra is rendben van

A jobbikos Stummer Jánost támogatja Békés megye 1. számú körzetében az ellenzéki előválasztáson a Momentum – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke május elején.

Stummer neve onnan lehet ismerős az olvasónak, hogy 2013-ban szerepelt neve abban a botrányban, mely több jobbikos politikust is érintett, s mely az ELTE BTK hallgatói önkormányzat (HÖK) kapcsán robbant ki. Mint kiderült, a HÖK vezetése többek között külső és származás alapján osztályozták a hallgatókat, például az alapján, hogy „zsidó-e”.

Az ATV 2013-as cikke szerint a kérdéses időben Stummer a HÖK egyik vezetője volt.

Stummer továbbá az Alfahír 2016-os, és a Barikád magazin 2013-as cikke szerint is részt vett más jobbikos politikusokkal, például Z. Kárpát Dániellel és az akkor még a pártban politizáló Novák Előddel a Kitörés emléktúrán, mely Budapest nyilas és náci német védőire emlékezik meg, akik 1945-ben megkíséreltek kitörni a szovjet ostromgyűrűből.

A Betyársereg tisztelője is megfelelő jelölt

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke május elején egy Facebook-posztban jelentette be, hogy pártja a Párbeszéddel közösen a jobbikos Kálló Gergelyt támogatja a Fejér megye 4-es számú választókerületében.

Kálló 2018 decemberében a Jobbik IT elnökeként levelet írt a Betyársereg neonáci csoportnak, mely máig elérhető a szervezet honlapján. Ebben úgy fogalmazott, hogy

„mint mondtam, a tagjaink és az én közvetlen környezetem nagy tisztelettel adózik felétek, és mi mindent megteszünk majd azért, hogy ne generálhasson senki köztünk feszültségeket.”

A tetűcsúszdázós borsodi jelölt

Ismételten Bíró Lászlót indítja a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú, Szerencs térségi választókerületében. A hírt Jakab Péter, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje jelentette be a közösségi oldalán.

Bíró már 2020-ban egyszer megmérettette magát a kerületben, akkor a fideszes Koncz Zsófia verte meg. Ehhez nyilván hozzájárult, hogy kiderült: Bíró – többek között –

a fővárost „Judapestnek”, az odaérkező izraeli turistákat pedig „tetűcsúzdásoknak” (sic!) nevezte korábban közösségimédia-oldalán.

A Jobbik nem változtatott az egyszer már bukott jelöltön, Bíró pedig a baloldali pártok támogatásával is indul.

Az ügy olyannyira kínos, hogy az ellenzéki összefogás többi jelöltjét egyébként nem kritizáló Heisler András Mazsihisz-elnök is felszólalt miatta.

Ugyan egyelőre a baloldali pártok még nem álltak be Bíró mögé, de mint a 444 megjegyzi: ha Bíró nyeri az ellenzéki előválasztást, úgy a baloldali pártoknak is őt kell majd támogatniuk élesben jövőre.

Összefoglalás

A baloldali ellenzéki pártok – így a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum – mind-mind támogatnak vállalhatatlan, antiszemita és/vagy rasszista múltú jelölteket az ellenzéki előválasztáson.

A kínálatban szerepel minden elképzelhető antiszemita megnyilvánulás:

  • zsidók „tetűcsúszdásnak” nevezése,
  • a cigányokra, mint a zsidók „biológiai fegyverére” való utalás,
  • Csatáry László mentegetése, a Simon Wiesenthal Intézet betiltásának javaslása,
  • Izrael „agresszornak” nevezése, „anticionista” sajtótájékoztató összehívása,
  • Gyöngyösi Márton zsidólistázós beszédének mosdatása, az antiszemitizmusra, mint „immunreakcióra” való utalás,
  • kitöréstúrán való részvétel,
  • a Betyársereg iránti tisztelet kifejezése.

Ráadásul a fenti botrányok nem mind sok-sok évvel ezelőttiek, Kálló levelét 2018-ban írta, Bíró zsidózásainak dátuma 2019, Pál Izraelt tavaly nevezte agresszornak,

Brenner pedig egyenesen idén májusban mosdatta Gyöngyös Márton zsidólistázós beszédét.

Jakab Péter és az antiszemita új múlt

Jakab Péter interjúval indította a tavaszt, melyben igencsak vállalhatatlan kijelentéseket tett. Gyenge Dániel írása.