Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

Sajtóhírek szerint Bíró László lesz a Jobbik jelöltje az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra sem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe, de határozottan jelzi tiltakozását az antiszemita nézeteket valló politikusok közéletben való részvétele miatt – írja a szervezet közleményében, melyet Heisler András jegyez.

„A tavalyi borsodi időközi választás kapcsán már hangot adtunk annak, hogy Bíró Lászlót korábbi antiszemita megjegyzései miatt méltatlannak tartjuk a választók képviseletére. Akkor abban reménykedtünk, hogy őt a továbbiakban már csak múlt időben lehet majd említeni” – írja a szöveg.

„Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet”

– zárul a közlemény.

Botrányos antiszemita jelölt

Mint a 444 emlékeztet, Bíró volt az ellenzék közös jelöltje a 2020-as időközi választáson. A jelölése utólag nagy feszültségeket keltett, azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek a képviselő kirekesztő és antiszemita kommentjei.

Bíró célkeresztbe került egy gyanús állami támogatás miatt is, amit az általa működtetett varroda vett fel.

A 2020-as kampányban Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András is elhatárolódott a jobbikos képviselő kijelentéseitől, viszont ha Bíró most befut, akkor a baloldali és liberális pártok ismét őt kell támogassák majd az országgyűlési választásokon.

A tavalyi időközin Bíró végül vereséget szenvedett a Fidesz jelöltjével, Koncz Zsófiával szemben. Annak a választásnak az adott különös jelentőséget, hogy azon múlott a kétharmad megmaradása.

A DK ezúttal a cigányokat a zsidók biológiai fegyverének tartó jobbikost támogat

A DK és Dobrev Klára támogatásával indul az országgyűlési választáson a jobbikos Rig Lajos.