Egyre ellentmondásosabb az ellenzéki összefogás

Korábban a Betyársereg mellett kiálló jobbikost indít az MSZP, a Jobbik pedig Kunhalmi Ágnest, aki korábban tiltakozott a párt anticionista tüntetése ellen.

A Jobbik elkötelezett az összefogás mellett, csak ott indít jelöltet a saját színeiben az előválasztáson, ahol a legalkalmasabbnak találja magát a Fidesz legyőzésére. Budapest 15-ös választókerületében van alkalmasabb jelölt, ez pedig Kunhalmi Ágnes – fogalmazott Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-bejegyzésében, amelyben bejelentette az MSZP társelnökének támogatását az előválasztáson – írja az Index.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vasárnap egy Facebook-posztban jelentette be, hogy pártja a Párbeszéddel közösen a jobbikos Kálló Gergelyt támogatja a Fejér megye 4-es számú választókerületében – írja a 444.hu.

Régen nem szerették egymást

A szövetség ellentmondásosnak tűnhet a magyar-zsidó olvasók előtt, hiszen Kálló 2018 decemberében a Jobbik IT elnökeként levelet írt a Betyársereg neonáci csoportnak, mely máig elérhető a szervezet honlapján.

Ebben úgy fogalmazott, hogy

„mint mondtam, a tagjaink és az én közvetlen környezetem nagy tisztelettel adózik felétek, és mi mindent megteszünk majd azért, hogy ne generálhasson senki köztünk feszültségeket.”

Kálló korábban a teljes ellenzék támogatásával indult a dunaújvárosi időközi választáson és nyert mandátumot a parlamentben.

A foltozott kabát, avagy az ellenzék esete a Betyársereggel

Az ellenzék közös jelöltje a dunaújvárosi időzöki országgyűlési választásra hűséget fogadott a Betyárseregnek. Kiss Adorján írása.

Kunhalmi pedig korábban tiltakozott a Jobbik antiszemita rendezvényei ellen. Egy 2013-as cikk szerint például jelen volt az MSZP vezetése mellett, mikor a párt neves magyar-zsidó történelmi személyek portréival tiltakozott a Jobbik anticionista tüntetése ellen:

„A tüntetés kezdetével egy időben a közeli Szabadság téren egy a Facebookon szerveződött 30-40 fős csoport szocialista politikusok – például Lendvai Ildikó, Steiner Pál, Pál Tibor, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes – részvételével a pártrendezvény miatti tiltakozásul flashmobot (villámcsődületet) tartott. A résztvevők táblákat tartottak a kezükben, melyeken mások mellett Kabos Gyula, Garas Dezső színész, Gelléri Andor Endre és Rejtő Jenő író és Teller Ede tudós fényképei voltak láthatóak. Az egyik rendező utalt arra, a táblákra olyan zsidó származású magyarok képeit tették, akikre Magyarország büszke lehet. A rendőrség a mintegy negyedórás flashmob idejére laza sorfalat állt a két rendezvény között, atrocitás, rendbontás nem történt.”

A Jobbik anticionista tüntetésén Gyöngyösi Márton is beszélt, aki jelenleg is a Jobbik elnök-helyettese.

Sokadik hasonló eset

Nem ez az egyetlen ellentmondásos jelöltindítás az ellenzéki előválasztás során.

Az LMP például azt a Szilágyi György jobbikos politikust támogatja, aki korábban még az SZDSZ-t, és egy „bizonyos állam” gyarmatosítási törekvéseit látta az LMP mögött, de „belvárosi úri fiúk gyülekezetének” is nevezte őket, és be akarta tiltani a Simon Wiesenthal Intézetet, melyet nemzetbiztonsági kockázatnak nevezett.

Semmi sem változott, a Jobbik továbbra is antiszemita párt

A Jobbik szerencsekerekén semmi új nem pörgött ki. Kiss Adorján írása.