A Jobbik tovább mosdatja Gyöngyösi Márton zsidólistázós felszólalását

Interjút adott Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke, amelyben úgy vélte, Gyöngyösi 2012-es hírhedt felszólalásában pusztán „nemzetbiztonsági szempontból” tett fel kérdést, elszólása pedig „szerencsétlen megjegyzés” volt.

Brenner a Spirit FM-en beszélt Hont András műsorában, a beszélgetésben még részt vett Fináli Gábor neológ rabbi és később Novák Attila történész.

Hont kérdésére Brenner kifejtette, hogy bár az ellenzék nem szólalt meg az izraeli-gázai konfliktus kapcsán,

„mi azért Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik EP-képviselőjével és jómagam is kifejtettük a néppárti Jobbik nevében, hogy aggodalommal figyeljük a nagyszámú civil áldozatot”, „határozottan elítéljük a Hamász támadásait”. Koloman Josep Borelre hivatkozva viszont „fontosnak” tartotta, „hogy Izrael részéről arányos válaszlépések javasoltak”, „mind a két népnek joga van biztonságban, szabadságban, demokráciában élni,” ezért „fel kell újítani az oslói békefolyamatot”.

Hont feltette a kérdést, nem „szerencsétlen”, „tudathasadásos” dolog-e Gyöngyösit idézni a kérdésben.

Brenner szerint nem, mert Gyöngyösi megjegyzése már régen volt, és

„nagyon sokszor és minden médiában” elmondta, hogy „nemzetbiztonsági kérdés kapcsán” vetődött fel a kérdése. Ez „hosszú évekkel ezelőtti szerencsétlen megszólalás” volt, „több ízben elnézést kért”, és így „semmilyen formában a jelenlegi helyzetben nem okoz meghasonulást”.

Mint elismételte, Gyöngyösinek

„kizárólag nemzetbiztonsági szempontból a többszörös állampolgárok(ra) lett volna rákérdezése, ami Amerikában is létezik, nem lehet szenátusi vagy kongresszusi tag, akinek más állampolgársága is van”.

Brenner végül tisztázta, hogy az ellenzék elítéli a Hamászt, „ebben nincs vita”, de az arányos válaszlépésekre hívja fel a figyelmet, és szerinte a közös EU-s álláspontot kell képviselni.

Gyöngyösi Márton. Fotó: MTI

A 2012-es botrány

Mint emlékezetes, valójában Gyöngyösi így fogalmazott a parlamentben: a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta, „pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

A képviselő kijelentése országos tiltakozáshullámot indított el.

A Nol.hu archívuma szerint Gyöngyösi később közölte a történtek kapcsán az MTI-vel, hogy az államtitkárhoz címzett kérdésében félreérthetően fogalmazott akkor,

„amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra” hívta fel a figyelmet. A félreérthető kijelentéseiért „zsidó honfitársainktól” elnézést kér.

„A Jobbik, ahogy azt már számtalanszor elmondta, nem a származást nézi, hanem a tetteket. Izrael pedig Simon Peresz kijelentése, a nemzetközi normák megszegése miatt nemzetközi kockázatot jelent. Nagyon sajnáljuk, hogy miközben erről senki nem beszél a Jobbikon kívül, addig a félreérthető kijelentéseken most is megindult a szokásos hivatásos rettegés. Ez is jelzi az illető újságírók és közéleti szereplők rossz szándékait, és rossz lelkiismeretét” – tartalmazta az ellenzéki képviselő közleménye, amely úgy zárul: „Magyarországnak nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie”.

Gyöngyösi egyébként nem csak 2012-ben tett felháborító kijelentéseket, egy 2018 áprilisi, Times of Israelnek adott interjújában azt mondta, hogy

„Izrael civileket öl, Izrael lebombázta az ENSZ iskoláit, Izrael megölt közel 70 civilt (az akkori gázai konfliktusban), Izrael megszállta a területeket, Izrael a modern történelem legnagyobb koncentrációs táborát (Gázát) üzemelteti, úgyhogy lényegében nevezzük nevén a dolgokat”.

Ezen megjegyzéseiért Gyöngyösi sosem kért elnézést.

Brenner Koloman

Brenner Koloman mosodája

Brenner nem először mosdatja a Jobbik korábbi antiszemitizmusát.

Mint a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) oldala felhívja a figyelmet, tavaly októberben Brenner ellentmondásokkal teli, zavaros interjút adott a Hír TV-nek, melyben kijelentette: „a Jobbik már nem egy antiszemita párt. Egykori megnyilvánulásaikat pedig a magyar társadalom immunreakciójaként magyarázta”. A TEV szerint „a zavaros és összefüggések kuszaságát adó nyilatkozat erősen félrevezető és cinikus, és rávilágít a Jobbik valódi kétarcúságára.”

Ugyanis Brenner a TEV szerint

„sértő kijelentést tesz, csúsztat, amikor »a magyar társadalom immunreakciójaként« utal a párt korábbi antiszemitizmusára. A »magyar társadalom immunreakciója« szókapcsolat azt feltételezi, hogy a zsidóság valamifajta vírus vagy kórokozó, amelyre a magyar társadalomnak reagálnia kellett.”

Hová lett a karantén? – 8 éve volt a „zsidólistázás” elleni tüntetés

Politikai karanténba kell zárni a Jobbikot – monda 2012 decemberében az MSZP akkori elnöke a Gyöngyösi Márton „zsidólistázós” parlamenti beszéde után szervezett tömegtüntetésen. A Neokohn megkereste az egykori szereplőket.