Ezúttal olyan jobbikost indít a DK, aki még tavaly is „agresszorozta” Izraelt

Pál Gábor korábban kiállt Gyöngyösi Márton listázása mellett is, és Csatáry Lászlót sem tartotta háborús bűnösnek.

A Facebook-oldalán jelentette be Dobrev Klára, hogy a Demokratikus Koalíció Pál Gábort támogatja Pest megye 3. választókerületben az ellenzéki előválasztáson.

Pál korábban volt a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap újságírója, majd a Jobbik sajtófőnöke lett, jelenleg szentendrei jobbikos önkormányzati képviselő.

Jelölésével folytatódik a szélsőséges, antiszemita múltú jobbikos politikusok baloldali ellenzéki pártok részéről történő felkarolásának kínos sora, melyről már többször írtunk (lásd legutóbb itt, itt, itt és itt).

Szélsőséges múlt

2012 júliusában Pál jobbikos sajtófőnökként közölte egy szélsőjobboldali portállal:

„Sem a Jobbik, sem Apáti István nem tartja háborús bűnösnek Csatáry Lászlót.”

Mint emlékezetes, Csatáry 1944-ben rendőrként vett részt a kassai zsidók deportálásában, csupán 2013-as halála akadályozta meg a vele szemben megkezdett büntetőeljárás lefolytatását.

2012 novemberében, Gyöngyösi ismert zsidólistázós beszéde után

„Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke Gyöngyösi Márton ügye kapcsán úgy nyilatkozott: a képviselő a párt álláspontját mondta el, de félreérthetően fogalmazott, ez – mint mondta – »élőszóban előfordul«. A sajtófőnök hangsúlyozta: kiállnak Gyöngyösi mellett, és elmondta, szerintük az embereknek joguk van tudni, hogy vannak-e az Országgyűlésben kettős állampolgárok, mert ez nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, és közérdekű adat.”

2013 júniusában szintúgy egy szélsőjobboldali portál szerint:

„Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke kedd délután tette közzé, hogy szerdán 15 órakor sajtótájékoztatót tart Megalakul az Országgyűlés Anticionista Csoportja címmel Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője és Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke a Parlament sajtótermében.”

Friss botrány

A sor viszont nem ér itt véget, ugyanis Pálnak friss, Izrael-ellenes megszólalása is van.

2020. január 9-én arról posztolt, megosztva Orbán Viktor véleményét, miszerint “azt szeretném, ha a még nem világos európai álláspont az amerikai-izraeli állásponthoz közeledne Irán megítélését illetően”, hogy

“Miért is kéne Magyarországnak egyértelműen egy háborúpárti, provokátor, őrült nagyhatalmi vezető és a közel-keleti agresszor oldalára állnia?”

Pál Gábor 2020 januári bejegyzése, melyben Izraelt „a közel-keleti agresszornak” nevezi.

Nem mindig szerette Gyurcsányt

Pál múltjából egyébként más, DK-s támogatása tükrében ironikus dolgok is felsejlenek. 2008-ban például cikket jegyzett egy másik újságíróval a Magyar Nemzetben, melyben

Gyurcsány Ferenc mai DK-elnök, akkor szocialista miniszterelnök „kétféle beszédéről”, jobboldallal szembeni „gyalázásáról” írt,

míg egy másik cikkében egyszerűen „Fletóként” utalt a politikusra.

Magyar Nemzet, 2008. február 26.
Magyar Hírlap, 2009. december 7.

Bad romance: egyre közelebb áll a DK az antiszemitákhoz

Jobbikos jelölt mögé áll be a DK a dunaújvárosi előválasztáson, maga Gyurcsány is méltatta a Betyársereget tisztelő Kálló Gergelyt.