Bad romance: egyre közelebb áll a DK az antiszemitákhoz

Jobbikos jelölt mögé áll be a DK a dunaújvárosi előválasztáson, maga Gyurcsány Ferenc is méltatta Kálló Gergelyt – írta meg a Mandiner néhány napja.

Az ellenzéki pártok dunaújvárosi sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke újságírói kérdésre közölte, a pártjával Kálló Gergelyt fogják támogatni 2022-ben.

„Kálló képviselő úr az elmúlt időszakban bizonyította, hogy bírja a dunaújvárosi választópolgárok többségének a bizalmát, a parlamentben pedig azt tapasztalom, hogy tisztességesen, karakán módon, jó hazafiként szolgálja a választókerületet”

– indokolta Gyurcsány Ferenc a döntést, ami azért is érdekes, – eltekintve attól, hogy pár éve milyen messze állt egymástól ez a két párt – mert itteni előválasztáson Kállón kívül eddig egy indulót jelentettek be, aki történetesen a DK jelöltje, Huszti Zsolt volt – Gyurcsány bejelentésének értelmében ő eszerint mégsem áll rajthoz.

A 2018-as választáson egyébként pont a DK volt a legerősebb baloldali párt Fejér megye ezen területén: jelöltjük kicsivel 10 százalék alatt kapott, a mandátumot akkor a Jobbik vitte, jelöltjük 43 százalékot kapott, a Fideszé 39,5-öt.

A jobbikos politikust így már nemcsak a Jobbik, illetve az MSZP, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, hanem a DK is támogatja, vagyis

a hat párt közül csak az LMP és a Momentum nem állt be mögé, igaz ők még jelölteket sem neveztek meg.

Kálló szerint az is kiderült, azok a pártok, amelyek most támogatják őt, belátták, hogy ne változtass győztes felálláson. „Tavaly elég nagy arányban megvertem a Fidesz jelöltjét, és az elmúlt egy évben sem merült fel bennük, hogy ne lennék alkalmas arra, hogy újra legyőzzem Fejér 4-ben a Fideszt” – magyarázta.

Ismert: ez a körzet az, ahol egyedül tudott nyerni jobbikos jelölt a 2018-as országgyűlési választásokon – egyben a dunaújvárosi körzet azon kevés videéki helyszínek egyike volt, ahol az ellenzék a Fidesz fölé kerekedett. Pintér Tamást azonban a 2019 őszi önkormányzati választáson az egykori Sztálinváros polgármesterének választották, így lett 2020 februárjában Kálló a körzet képviselője. A jobbikos politikus hivatalos fideszes kihívó nélkül nyerte az időközi választást, 56 százalékkal hozta el a mandátumot.

Mint emlékezetes, Pintér volt az, aki 2015-ben beszédet tartott, melyben kifejtette, hogy a magyar politikai és gazdasági elit tagjai „Izrael kegyeiért versenyeznek.”

Kálló pedig 2018 decemberében a Jobbik IT elnökeként levelet írt a Betyársereg neonáci csoportnak, mely máig elérhető a szervezet honlapján.

Ebben úgy fogalmazott, hogy

„mint mondtam, a tagjaink és az én közvetlen környezetem nagy tisztelettel adózik felétek, és mi mindent megteszünk majd azért, hogy ne generálhasson senki köztünk feszültségeket.”

Kállótól egyébként más, a fentiek tükrében ironikus bejegyzések is előkerültek a napokban, három éve még arról írt a Facebookon, hogy Gyurcsány Ferenc

„szétlopta hazánkat, lövetett 2006-ban, asszisztált a deviza hitelek terjedéséhez és még nagyon sok bűnét sorolhatnám”.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gyurcsány, Kálló és Pintér mellett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Jakab Péter, a Jobbik elnöke is.

Változó párt

Nem ez az első meglepő lépés a DK részéről.

A napokban Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke, a DK parlamenti frakciójának tagja bírálta Szijjártó Pétert, amiért Szijjártó az EU-s külügyminiszterek közül egyedül vétózott egy közös nyilatkozatot, mely egyaránt ítélte volna el a Hamászt és Izraelt a májusi rakétázásokért és bombázásokért.

Bősz szerint egy „gyomorforgató” volt.

Vágó István, a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője pedig szintúgy gúnyolódott Szijjártón,

azt a benyomást keltve, hogy Szijjártó gondolkodás nélkül vétózik a konfliktus kapcsán.

Mint emlékezetes, Vágó, aki a Jobbik támogatásával is indult a XII. kerületben, korábban a jobbikos Szilágyi György oldalán vett rész a XVII. kerületi önkormányzati választás kampányában.

Szilágyi, a Jobbik elnökségi tagja volt az, aki 2013-ban betiltotta volna a Simon Wiesenthal Központot, mert az szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelent hazánkra.

Szilágyi máig a Jobbik alelnöke, egyben a párt szóvivője is, aki megjegyzéseiért sosem kért elnézést.

Semmi sem változott, a Jobbik továbbra is antiszemita párt

A Jobbik szerencsekerekén semmi új nem pörgött ki. Kiss Adorján írása.