Aki Bíró Lászlót kritizálná, nem számíthat a Mazsihiszre

Lapunk birtokába került Derce Tamás volt újpesti polgármester levele, melyet Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt. Levelében panaszolja, hogy mazsihiszes rabbi hurrogta le, mikor Bíró Lászlót kritizálta. 

Mint Derce írta, a legutóbbi újpesti mártír-megemlékezésen

„döbbenten tapasztaltam, hogy az Önkormányzat részéről senki nem volt jelen. Erre az elmúlt harminc évben nem volt példa.”

Az újpesti polgármester jelenleg a momentumos Déri Tibor.

Derce levele szerint beszédében

„annak is hangot adtam, hogy Újpest országgyűlési képviselője, Varju László, nem teheti meg, hogy eljön a templomba, beáll a mártírokra emlékezők közé, gyertyát gyújt emlékükre, majd elmegy Szerencsre, kampányolni Bíró László nyíltan zsidózó, rasszista képviselő jelölt mellett. Megjegyzem Hajdú László rákospalotai országgyűlési képviselő ugyancsak Bíró László mellett kampányolt. De legalább ő nem újpesti. Elmondtam azt is a megemlékezőknek, hogy Varjú László nem csak a több mint 10;000 mártír emlékét gyalázta meg ezzel, hanem a túlélők leszármazottait is, s olyan embert akar a parlamentbe juttatni, ezzel sorsközösséget vállalva vele, aki nyíltan antiszemita, s mint ilyen eszmeileg nem áll távol sem a zsidótörvényeket megszavazóktól, sem a nyilasoktól.”

Mint emlékezetes, az antiszemita jobbikos Bíró László tavaly októberi bukása után ismét országgyűlési képviselő szeretne lenni. Az ellenzéki előválasztáson ugyan hivatalosan nem támogatja a DK, de Varju László DK-s politikus jelenléte mégis erre utal.

Ekkor következett az igazán megdöbbentő rész:

„Beszédem befejezését követően Szerdócz Ervin rabbi nekem esett, mondván, hogy én a Fidesz által megírt szöveget mondtam el, s most mit fog mondani az Önkormányzatnak. (…) Újpest rabbija köteles szavát felemelni azok ellen, akik akárcsak hallgatólagosan is támogatnak antiszemita, rasszista, közéleti szerepre vágyókat, lett légyen azok akárkik, s nem teheti meg, hogy akik ez ellen a szavukat felemelik, azt sértegeti.”

Mint emlékezetes, Szerdócz a Mazsihisz neológ rabbija, bár korábban írásai jelentek meg a Zsima oldalán, idén márciusban sajtóhírek szerint visszatért a Mazsihiszhez, írásait a hónap végén már közölte is a Mazsihisz.hu.

Heisler András nemes egyszerűséggel nem reagált Derce levelére, árnyalva idén júniusi óvatos nyilatkozatát, melyben nem tetszését jelezte Bíró újbóli indulása kapcsán.

Bíró László lett a Jobbik jelöltje a szerencsi előválasztáson

A korrupciós ügyekbe keveredett jelölt egyszer már kikapott közös jelöltként.