A célkereszttől a digitális forradalomig — Heti Grün

Kirúgott kórházigazgató és kirúgással fenyegetett rabbik, közös célkereszt és Vaskupola Magyarországon, hanukai áthallások és tévét hónap tizedik napja, Moszul ostroma és digitális forradalom. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Jiddiskeit

A héber naptár tévét hónapjának 10. napja egyike a zsidó rituálé szerinti böjtnapoknak, ezen napon, napfelkeltétől az esti csillagok feljöveteléig a hagyományőrző zsidók nem esznek és nem isznak, még egy korty vizet sem. Lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán elmagyarázza, milyen tragikus dolgok történtek ezen a napon.

Megyeri A. Jonatán arról is írt, hogy bár a zsidó hanuka és a keresztény karácsony ünnepei közt első látásra kevés közös vonás fedezhető fel, kétségtelen, hogy a téli időszak monoteista ünnepei jelentős hatást gyakoroltak egymásra és üzenetüknek számos közös metszete van. Ez a cikke hanuka és karácsony különös kapcsolatáról szól.

Magyar zsidóság

Lapunk a magyar-zsidó hírportálok közül egyedül megírta, hogy négy évtizedes munkaviszony után rúgták ki a Mazsihisz szeretetkórházának súlyos betegséggel küzdő vezetőjét. Deutsch Zsuzsanna egyébként annak Rosta Mártonnak, a Mazsihisz korábbi jogászának édesanyja, akit májusban távolított el a szervezet.

Lapunk azt is megírta, hogy a Mazsihisz elnöke kirúgással fenyegeti a Zsima neológ egyesületbe belépő rabbikat. A Neokohn információi szerint múlt vasárnapi közgyűlésbe egy, a neológ Rabbitestületből delegált, vidéken szolgálatot teljesítő rabbi érintettként azt kérdezte Heisler Andrástól, hogy ha nem lép ki a Zsimából, akkor vajon kirúgják-e a Mazsihisztől. Az elnök igennel válaszolt.

Magyarország és Izrael

Az utóbbi időkben Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában a talán legtöbbször használt fogalom a jogállamiság. Mivel az EU dokumentumai nem fejtik ki, mit is kell értenünk ezen, csak deklaratív jelleggel emlegetik, érdemes megvizsgálni, mi is a jogállamiság – írta lapunk számára Sebes Gábor publicisztikájában.

Mérföldkő lehet a magyar hadiipar és a honvédelem életében a napokban bejelentett egyezség: 2022-től hazánk is a Vaskupola radarrendszerével védheti légterét. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője, Tálas Péter lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy a kiberfenyegetésekre jobban oda kellene figyelnünk, a klímaváltozás kihívásait pedig ma már valószínűleg többen érzik valós veszélynek, mint migrációt vagy a terrorizmust. Wallenstein Róbertnek, lapunk rendszeres szerzőjének interjúja itt olvasható.

Lapunk arról is beszámolt, hogy Magyarország és Izrael is elítélte az ENSZ-ben Iránt és Szíriát, illetve hogy az Amerikai Zsidó Bizottság kitüntette Bogyay Katalint, Magyarország leköszönő képviselőjét az ENSZ-nél.

Szemléztük továbbá Manfred Gerstenfeld, a Jeruzsálemi Közügyek Központjának nyugalmazott elnökének írását, mely a Begin-Sadat Center for Strategic Studies oldalán jelent meg, s mely az amerikai zsidóság hanyatlásáról, valamint Izrael és a diaszpóra közötti ellentétekről szól.

Kultúra, történelem

A Moszul ostroma című Netflix film váratlanul az év egyik legnépszerűbb akciófilmje lett. Az Iszlám Állam ellen harcoló osztag története valószínűleg hagyományos formában, mozikban vetítve nem érhetett volna el olyan nagy sikert, mint így, hogy az emberek csak online tudnak filmeket nézni. Így azonban széles tömegekhez tudott eljutni és egy időre a magyar toplistára is felkerült – írja filmismertetőjében lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea.

Szolgálati közlemény

Már nemcsak olvashatja, de meg is hallgathatja a legfrissebb politikai, kulturális, tudományos híreket, történelmi visszatekintéseket, elemzéseket, véleménycikkeket a legolvasottabb zsidó hírportálon. Ráadásul késedelem nélkül, amint megjelennek – jelentette be Seres Attila. Figyelmes olvasóinknak már bizonyára feltűnt, hogy cikkeink bal alsó sarkában tegnap reggel megjelent egy kis hangszóró gomb. Aki rákattintott, rácsodálkozhatott, hogy a telefonja, tabletje, laptopja, asztali számítógépe hangszórójában, vagy akár fülhallgatójában, headsetjében egy narrátor felolvasta a poszt szövegét.

El nem ülő felhangok — Heti Grün

Antiszemita felhangok és gyertyagyújtási verseny, vita Kertészről és el nem ülő tállyai botrány.