Négy évtizedes munkaviszony után rúgták ki a Mazsihisz Szeretetkórházának súlyos betegséggel küzdő vezetőjét

Dr. Deutsch Zsuzsanna a Mazsihisz Amerikai úti Szeretetkórházának főigazgatója 41 éve dolgozott az intézményben, melyet 21 éve vezetett. Deutsch annak Rosta Mártonnak, a Mazsihisz korábbi jogászának édesanyja, akit májusban távolított el a szervezet.

A Mazsihisz Szeretetkórházáról mostanában leginkább amiatt lehetett olvasni, hogy 2019-ben az állam 5 milliárd forintos támogatást ítélt az intézménynek felújítás céljából, 1,3 milliárd forintot pedig december 15-én Gazdaságvédelmi Alapból különített el erre a célra.

Deutsch eltávolítása az intézményhez most beérkezett források mellett valószínűleg annak is betudható, hogy annak a Rosta Mártonnak az édesanyja, aki májusig a Mazsihisz jogi osztályának vezetője volt.

Rosta májusban élesen bírálta a szervezet vezetését, amiért a szövetség tavasszal a COVID-19 járvány miatti egész szervezetet átfogó fizetéscsökkentés ellenére kifizetett mintegy 93 millió forint sikerdíjat a turisztikai bevételekért felelős vállalkozónak a Dohány utcai zsinagógából származó bevételek után.

Rosta a 93 millió forintos jutalék kifizetését nem csak etikátlannak, de jogszerűtlennek is tartotta, ezért kirúgták a Mazsihiszből, édesanyja mostanáig pozíciójában maradhatott (lapunk Dr. Deutsch Zsuzsannával tavasszal, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzettel kapcsolatban készített interjút, melyet itt olvashat).

A Neokohn úgy tudja, hogy Rosta Márton a Mazsihisz közgyűlési tagjainak írt egy nyílt levelet, melyben elmondja, hogy édesanyja kirúgásának kegyetlen mivoltát tetézi, hogy Deutsch súlyos betegséggel küzd ami miatt hónapok óta betegszabadságon van. Rosta úgy fogalmaz, hogy miután édesanyjánál

„sajnos ősszel súlyos daganatos betegséget diagnosztizáltak az orvosok, azonnal meg kellett kezdeni a kezeléseket, melyek a jelen pillanatban is zajlanak. A kezelések alatt anyu nem dolgozik, itthon lábadozik, helyettes megbízott igazgató irányítja a kórházat Assaf dr. személyében.”

Rosta azonban hozzáteszi, hogy „kezelőorvosai 100%-os felépülést prognosztizálnak, és reményeink szerint tél végére-kora tavaszra ez be is következik, és munkaképes lesz. Anyu így is készült, már csak azért is mert belgyógyász, geriátria szakvizsgával, majd 50 év frontvonali gyakorlattal a kisujjában van az idősek betegellátása”, majd hozzáteszi:

„a felmondásnak meg lett volna a kulturált elintézési módja, lehetett volna várni minimum a kezelések végefeléig, de nyilván oly fontos valaki(k)nek, valamiért, hogy mielőbb új vezető legyen a kórházban. Most minden hiányzik anyunak, csak nem az a stressz, amit ez a felmondás okozott, köszönjük Síp utca III. emelet!”

Rosta a Mazsihisz közgyűlési tagjainak küldött levelében úgy fogalmaz:

„Bár minket nem érint karácsony ünnepe, de óhatatlanul az év végi lazító, pihenő hangulat ránk, zsidó polgártársakra is »ráragad«. Ezen időszak előtt, december 23-án valakinek az arcába tolni egy ilyen felmondást több, mint aljasság. Mindezt nem tudja árnyalni Kunos igazgató úr személyes hangvételű levele sem.”

Még majdnem 1,3 milliárdot kapott a Mazsihisz a Szeretetkórház fejlesztésére

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének fenntartásában működő Szeretetkórház 2019-ben már majd 5 milliárd forintos állami támogatásban részesült.