Még majdnem 1,3 milliárdot kapott a Mazsihisz a Szeretetkórház fejlesztésére

A napi.hu arról számol be, hogy december 15-én, kedd éjszaka a kormány majdnem 20 milliárd forintot különített el a Gazdaságvédelmi Alapból, az összegből 1 milliárd 275 millió forint a Mazsihisz Szeretetkórházának fejlesztésére is jutott. Az intézmény felújítását azután kezdték meg, hogy 2019-ben majd 5 milliárd forintot kapott erre a célra a Mazsihisz.

A lap beszámolója szerint a hétfő késő esti Magyar Közlönyben leírt forrásokból jutott a Nemzeti Sportközpontoknak és Szikszó és térsége fejlesztésének is. A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 2 milliárd 513 millió forint fordítható a Gazdaságvédelmi Alapból, de nagyobb összeg jutott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Szeretetkórházának fejlesztésére (1 milliárd 275 millió forint).

Mint ismeretes a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének fenntartásában működő Szeretetkórház 2019 augusztusában majd 5 milliárd forintos állami támogatásban részesült, aminek segítségével meg is indultak az intézmény felújítási munkálatai, jelenleg a építkezés második szakasza zajlik.

Zoltai: „vegyék észre magukat ezek az emberek, hogy mindent tönkretesznek maguk körül”

Kórházba került a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója, ahonnan segélykiáltással felérő telefon nyilatkozatot adott egy Facebook oldalnak.

A Mazsihisz honlapján olvasható információk szerint

„a beruházásról Heisler András, a Mazsihisz elnöke 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett. A kormányfő a támogatásáról biztosította a korszerűsítést, amelynek eredményeként az intézményben XXI. századi követelményeknek megfelelő körülményeket alakítanak, alakítottak ki.”

A kormány támogatásáért levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke is. Mint írta, a budapesti zsidó kórház egyedülálló és különleges intézmény közösségünk és a világszerte élő zsidók számára egyaránt. „Mivel az intézmény a régió egyetlen zsidó kórháza, létezése, valamint a személyzet és a betegek jóléte különösen fontos számunkra. Heisler elnök úrral együtt éppen ezért külön szeretnék köszönetet mondani az idős embereknek nyújtott támogatásáért, akik közt számos holokauszt-túlélő is van” – közölte Ronald S. Lauder.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak a Zsidó Világkongresszus elnöke

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke méltatta a budapesti Mazsihisz Szeretetkórház támogatásáért és a felújításához nyújtott kormányzati segítséget; valamint, hogy a kormány – többek között a magyar zsidó közösséggel összefogva – bátor küzdelmet folytat a koronavírus-járvány ellen.